Ana SayfaDünyaTürkiye’nin Kabil Havalimanı’nı koruma isteğinden memnun olan ABD: Başkent Kabil bir ayda düşebilir

Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nı koruma isteğinden memnun olan ABD: Başkent Kabil bir ayda düşebilir

HABER MERKEZİ – Taliban, Afganistan’da ele geçirdiği bölgelere her gün bir yenisini ekliyor. ABD, Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nı koruma isteğini memnuniyetle karşıladığını belirtirken, aynı zamanda Taliban’ın Kabil’i bir ay içerisinde ele geçirebileceğini hesaplıyor.

Taliban, ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilmeye başlamasının ardından ülkede yeni noktalar ele geçirmeye ve faaliyet alanını genişletmeye devam ediyor.

Taliban son olarak, Baglan vilayetinin merkezi olan ve başkent Kabil’in 200 kilometre kuzeyindeki stratejik bir yolda bulunan Puli Humri kentini de ele geçirerek kontrol altında tuttuğu vilayet sayısını 8’e çıkardı.

Kabil’i kuzeye ve batıya bağlayan yolun üzerindeki kentten çatışma haberleri gelirken, Amerikan istihbaratının Afganistan hükümetinin beklenenden daha kısa süre içinde düşebileceği konusunda yeni bir değerlendirme yaptığı öne sürüldü.

Washington Post gazetesine konuşan istihbarat kaynakları, gelinen noktada Kabil’in 30 ila 90 gün içinde düşmesinin hesaplandığını söyledi.

Biden: Pişman değilim

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan ordusunun zayıf askeri performansına rağmen çekilme kararından pişman olmadıklarını söyledi.

Biden, “Bakın, 20 yılda bir trilyon dolardan fazla para harcadık. 300 binden fazla Afgan gücünü eğittik, modern ekipmanlarla donattık. Ve Afgan liderlerin biraraya gelmesi gerekiyor” dedi.

Kabil Havalimanı

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kabil Havalimanı’nın güvenliğinin Türkiye tarafından sağlanması konusunda açıklamalarda bulundu.

Price, bir soru üzerine Kabil Havalimanı’nın ABD ve uluslararası diplomasi açısından son derece önemli bir yer olduğunu dile getirirken, “Bu noktada Türk ortaklarımızın burayı korumak konusunda istekli olmalarından son derece memnunuz” diye konuştu.




Önceki Haber
Youtube kanalı askıya almıştı: Sky News Australia, Covid-19’le ilgili yanlış bilgi içeren videolarını alelacele kaldırdı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.