Ana SayfaDünyaTaliban’ın ilerleyişi sürüyor: Kandahar da ele geçirildi

Taliban’ın ilerleyişi sürüyor: Kandahar da ele geçirildi

HABER MERKEZİ – Afganistan’da ilerleyişini sürdüren Taliban, ülkenin en büyük ikinci şehri olan Kandahar’ı da ele geçirdi. İngiltere ve Almanya’da peş peşe açıklamalar geldi.

Afganistan’da Taliban ciddi bir direnişle karşılaşmadan ülke içindeki ilerleyişine devam ediyor.

Taliban son olarak ülkenin en büyük ikinci şehri Kandahar’ı ele geçirdi. Bir zamanlar Taliban’ın kalesi olan Kandahar, önde gelen bir ticaret merkezi ve stratejik önemi yüksek bir şehir.

Taliban Perşembe günü ülkenin en büyük üçüncü şehri olan Herat’ta ve başkent Kabil’e yaklaşık 150 kilometre mesafedeki stratejik açıdan önemli Gazni vilayetinin merkezi Gazne’de de kontrolü sağlamıştı.

Taliban’ın ayrıca Helmand vilayetinin başkenti olan Leşkergah kentini ele geçirdiği belirtiliyor.

Kandahar’ın ardından Taliban ülkede bir haftadan az bir sürede 13. vilayet merkezini ele geçirmiş oldu.

Kandahar’ın önemi

Kandahar sahip olduğu uluslararası havalimanı, tarımsal ve endüstriyel üretimi ile ülkenin ana ticaret merkezlerinden biri olması nedeniyle stratejik olarak önemli kabul ediliyor.

Taliban’ın doğduğu yer olan Kandahar’ın ele geçirilmesi, örgüt için büyük bir motivasyon anlamı taşıyor.

AFP haber ajansına konuşan bir bölge sakini, hükümet güçlerinin toplu halde kentin dışındaki bir askeri tesise çekildiğini söyledi.

ABD ve İngiltere’den tahliye telaşı

Bu gelişmelerin ardından, ABD, Kabil Büyükelçiliği’nden personelinin tahliyesi için ülkeye yaklaşık 3 bin, İngiltere de vatandaşlarının tahliyesi için 600 asker göndereceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price gazetecilere verdiği demeçte, Büyükelçiliğin Afganistan’daki mevcudiyetinin güvenlik durumu nedeniyle azaltıldığını ve sadece bulunması zaruri kişilerin kalacağını söyledi.

Fakat Kabil’deki Büyükelçiliğin mevcut konumunda açık kalacağını kaydetti. Price, “Bu terk etmek değil. Bu bir tahliye değil. Bu toptan çekilme değil. Bu, sivil ayak izimizin boyutunun azaltılması” dedi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD güçlerinin bir veya iki gün içinde Kabil’de olacağını ve havaalanında konuşlanacağını söyledi.

ABD Kabil Büyükelçiliği de bugün Amerikan vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısını yineledi. Elçiliğin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, ABD vatandaşlarının derhal, bulabilecekleri ticari uçuşlarla Afganistan’ı terk etmeleri istendi.

Ülkeye gönderilecek olan İngiliz askeri personelin, İngiltere vatandaşlarının yanı sıra Afgan personel ve tercümanların tahliye edilebilmesi için koruma ve lojistik destek sağlayacağı belirtiliyor.

Almanya: Yardımı keseriz

Bu arada Alman hükümeti, Taliban’ın ülkenin tamamında denetimi ele geçirmesi halinde, ülkeye yaptığı mali yardımı keseceğini açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Taliban’ın yönetimi ele geçirmesi, Şeriat uygulaması ve Afganistan’ı bir halifeliğe dönüştürmesi halinde, yılda yarım milyar dolarlık yardıma son verileceğini söyledi.

İngiltere: El Kaide muhtemelen geri dönecek

Bu arada İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Afganistan’ın başarısız devlet ve Kaide gibi militan grupların güçlenip muhtemelen Batı için yeniden tehdit oluşturacağı iç savaş döngüsüne doğru ilerlediğini söyledi.

“El Kaide muhtemelen geri dönecek” diyen Wallace, “Britanya 1830’larda Afganistan’ın bazı vilayetler ve aşiretler öncülüğünde savaş ağaları tarafından yönetilen bir ülke olduğunu öğrendi. Ve böyle bir durumda dikkatli olmazsanız kendinizi iç savaşta bulursunuz” yorumunu yaptı.


BBC, Sputnik



Önceki Haber
Munzur ve Pülümür çayları için kirlilik uyarısı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.