Ana SayfaGüncelİran sınırında beş kolber çığ altında  

İran sınırında beş kolber çığ altında  

HABER MERKEZİ – İran sınırındaki çığ sonrası iki gündür kendilerinden haber alınamayan beş kolberi arama çalışmaları kötü hava koşulları nedeniyle yapılamıyor. Kolberlerin İran’dan gelen yakınları yardım çağrısı yaptı.

Van’ın Başkale ilçesinin İran sınırında 18 Ocak’ta meydana gelen çığda kaybolan çok sayıda kolberden (sınır hattında yük taşımacılığı yapan kişiler) halen haber alınamıyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Mazlum Engindeniz’in haberine göre, çığ Esenyamaç Mahallesi’ne bağlı ve sınıra çok yakın noktada bulunan Sualtı mezrası kırsalında yaşandı.

Çığda dokuz kolber çığ altında kaldı, dördü kurtulmayı başardı.

Çığ altındaki Molai Hudai, Fırat Hudai, Bilen Ehmedi, Yaver Eslani ve Metin Eslani’den ise haber alınamıyor.

Olayın duyulması üzerine kolberlerin yakınları bölgeye gitmek istedi, ancak yoğun tipi ve kar yağışı engel oldu.

Yine, hem İran hem de Türkiye tarafından gelen arama kurtarma ekipleri de kötü hava koşullarından kaynaklı çığ bölgesine varamadı.

Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise İran askeri sınır birliğince yapılan ihbar üzerine bölgeye AFAD ve UMKE ekiplerinin sevk edildiğini, ancak arama-tarama faaliyetleri sonucu çığ yaşandığına dair herhangi bir ize rastlanmadığı belirtildi.

Kolberlerin yakınları: Ateş açıldı

Yaşananlara ilişkin MA’ya konuşan kayıp kolberlerden Molai Hudai ve Fırat Huadi’nin akrabası Şehap Hudai, valiliğin açıklamasının doğru olmadığını belirtti.

Bölgedeki hava koşullarına dikkat çeken Hudai, İran köylerinden bölgeye gitmek isteyenlere Türkiye tarafından ateş açıldığını iddia etti.

Hudai, “Köyümüzden sınıra birçok kişi kaybolanları bulmak için yola çıktı. Geç saatlere kadar orada arama yaptılar. Bölgede bulunan akrabalarımız arama yaptıkları sırada Türk askerleri tarafından ateş açıldı ve bölgede bulunan herkes korkudan kaçarak köye geri geldi” dedi.

‘Yardım edin cenazelerimize ulaşalım’

Esenyamaç Muhtarı Ayhan Korkmaz ile de görüştüklerini aktaran Hudai, muhtarın ekiplerin bölgeye geldiğini ancak akşam olduğu için arama tarama faaliyetlerine ara verdiğini söylediğini aktardı.

Hudai, “Halen çaresizce bekliyoruz. Sınırda gümrük kapısından geçecektik, Corona testi istediler. Testi verdikten sonra oraya gidip aramaya katılacağız. Yardım edin, cenazelerimize ulaşalım” çağrısı yaptı.

Muhtar: Beş kişi kar altında

Konu hakkında bilgi veren Esenyamaç Muhtarı Ayhan Korkmaz ise “Bölgede sis var, ancak sis dağıldığında çığın meydana geldiği bölgeyi görebiliyoruz” dedi.

Kendilerine beş kişinin kayıp olduğu ve iki gecedir kar altında olduğu bilgisi geldiğini belirten Korkmaz, kötü hava koşullarından kaynaklı bölgeye gidilemediğini söyledi.

Korkmaz, bugün havanın daha iyi olduğunu, aramaların tekrardan başlatılabileceğini söyledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD’de Biden dönemi bugün başlıyor
Sonraki Haber
Bismil kayyumunun erkek şiddetine çözümü 'Evlilik Okulu'