Ana SayfaGüncelSağlık Bakanı: Tedbirlere uymada gevşeklik var

Sağlık Bakanı: Tedbirlere uymada gevşeklik var

HABER MERKEZİ – Bilim Kurulu toplantısı sonrasında konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ”Tedbirlere uyma konusunda dikkat çekici bir gevşeklik olduğu görülüyor” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından sosyal medya hesabı twitterdan bir açıklama yayımladı.

Bilim Kurulu’nun yüz yüze bir araya geldiğini söyleyen Koca, salgın koşullarında ara vermeden eğitimi sürdürme çalışmalarını tamamladıklarını bildirdi.

Toplumsal bağışıklığa vurgu

Tedbirleri izleme ve uygulama sürecinde olduklarını aktaran Koca, şunları söyledi:

Virüsün tabiatı gereği mutasyona uğraması beklenen bir durumdur. Yeni varyantları engelleyecek çözüm, aşı programının dünya ölçeğindeki başarısıdır. Aşılama oranının düşük olduğu ülkelerde virüs kolaylıkla mutasyona uğramakta, oradan tüm dünyaya yeniden yayılmaktadır. Bize düşen, başarılı şekilde sürdürdüğümüz aşı programını toplumsal bağışıklıkla sonuçlandırmaktır. Hastanelerimizdeki aktif vakaların yüzde 90’a yakın bir bölümü aşı olmamış ya da aşısı tamamlanmamış kişilerdir. Aşısı tamamlanmış olduğu halde hastalığa yakalanarak hastanede tedavi görenler yüzde 10 dolaylarındadır.

Hatırlatma dozu uygulaması

2 doz mRNA aşısı olanların hatırlatma dozuna ihtiyaç duyabileceğini belirten Koca, ”Bunun en önemli örneklerinden biri 18 yaş üzeri nüfusunun tamamını aşılamış bulunan İsrail’de 2. doz uygulamasından 6 ay sonra vaka sayılarının hızla artış göstermesidir. Yaklaşık 8 milyon nüfusta günlük 10 bin civarında vaka görülmesi, bizim nüfusumuza oranlandığında günde 100 bin vakaya karşılık gelmektedir. Türkiye’de hatırlatma dozu ihtiyacı tespit edilerek uygulamaya erkenden başlanmış, olası 100 bin vakalık etki 20 bin civarında günlük vaka ile sınırlanmıştır” dedi.

Tedbirlere uyulmuyor

Tedbirlere uymada sorunlar yaşandığını belirten Koca, devamında şunları söyledi:

Bir önemli gündemimiz, tedbirlere uyum konusuydu. Tedbirlere uyma konusunda dikkat çekici bir gevşeklik olduğu görülüyor. Maske, Mesafe, Temizlik kurallarına gösterdiğimiz hassasiyet bir koruma kalkanıdır. Bunlardan asla taviz verilmemeli. Özellikle milyonlarca öğrencimiz yüz yüze eğitime başlamışken!




Önceki Haber
Brezilya Devlet Başkanı: Beni ancak Tanrı iktidardan indirebilir
Sonraki Haber
Endişe veren artış sürüyor: 262 kişi daha hayatını kaybetti