Ana SayfaDünyaAfganistan’ı terk eden Cumhurbaşkanı Gani: Silahların susması için buna mecburdum

Afganistan’ı terk eden Cumhurbaşkanı Gani: Silahların susması için buna mecburdum

HABER MERKEZİ – Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ülkeden ayrıldığı için Afgan halkından özür dileyerek, ‘hayatının en zor kararını aldığını’ ancak ‘silahların susması için buna mecbur olduğunu’ söyledi.

ABD ordusunun Afganistan’dan çekilmesinden sonra, Afgan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti.

Ülkeyi terk ettikten sonra hakkında birçok iddia bulunan Gani, twitterda açıklamalarda bulundu.

Gani, yaptığı açıklamada, Afgan halkından özür dileyerek konuşmasını, şöyle sürdürdü:

Afgan halkına olan bağlılığım hiçbir zaman sarsılmadı ve hayatımın geri kalanında Bana rehberlik edecek. Ülkeyi terk etmek hayatımdaki en zor karardı. Ancak silahların susması, Kabil’i ve 6 milyon vatandaşı kurtarmanın tek yolu buydu. Bu kararı güvenlik görevlilerin tavsiyesi üzerine aldım. Afgan halkına, Taliban’ın beklenmedik bir şekilde şehre girmesinin ardından 15 Ağustos’ta Kabil’den aniden ayrıldığım için bir açıklama borçluyum. 1990’ların İç Savaşı sırasında şehrin yaşadığı aynı korkunç savaş ortamının tekrar yaşanmaması için ülkeyi terk etmemi tavsiye eden saray güvenliğinin ısrarı üzerine ayrıldım. 20 yıl boyunca Afgan halkının demokratik, müreffeh ve egemen bir devlet inşa etme yolunda çalışmasına yardım ettikten sonra, niyetinin asla halkı veya Afganistan’ın geleceği vizyonunu terk etmek olmadığını. Ülkeden ayrılırken de yanıma milyonlarca dolar almadım. Doğruluğumu kanıtlamak için BM himayesinde veya diğer herhangi bir uygun organ altında resmi bir mali soruşturma denetimini memnuniyetle karşılıyorum.

Ne olmuştu?

Eşref Gani, 15 Ağutos’ta Taliban’ın başkent Kabil’i kuşatmasının ardından ailesiyle birlikte ülkeyi terk etmişti.

Dün, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, başkent Kabil’de düzenlenen basın toplantısında Afganistan’ı yönetecek yeni hükümeti açıklamıştı.




Önceki Haber
HDP'de deklarasyon hazırlığı
Sonraki Haber
ATK engeli: Cezaevinde hasta ediyor, öldürüyor