Ana SayfaDünyaTaliban: Kadın öğrenciler üniversiteye sadece peçeyle gelebilir

Taliban: Kadın öğrenciler üniversiteye sadece peçeyle gelebilir

HABER MERKEZİ – Afganistan’da bugün başlayan yüksek öğrenim için bir genelge yayımlayan Taliban, özel üniversitelerde eğitim alacak kadın öğrencilerin yüzlerinin büyük kısmını örtecek peçe ile siyah bir kıyafet giymeleri talimatını verdi.

Taliban, Afganistan’da bugün başlayan yüksek öğrenim için bir genelge yayımladı.

Genelgede, özel üniversitelerde eğitim alacak kadın öğrencilerin yüzlerinin büyük kısmını örtecek peçe ile siyah bir kıyafet giymeleri talimatı verildi.

Taliban, sınıfların ya cinsiyete göre ya da en azından bir perde ile ayrılmasını istedi.

Genelgede, kız öğrencilere sadece kadın hocaların ders verebileceği, bunun mümkün olmaması halinde ‘yaşı ileri’ ve ‘karakteri sağlam’ erkek hocaların ders verebileceği belirtildi.

Bu yönetmelik, 2001’de Taliban iktidarının sona ermesinden bu yana sayıları hızla artan özel okul ve üniversiteleri kapsıyor.

Hafta sonu yayımlanan yeni yönetmelikte kadınların burka giymesi yönünde bir emir bulunmasa da, kız öğrencilerden sadece gözleri görünecek şekilde, yüzün tamamını örten peçe takması isteniyor.

Genelge, özel üniversitelerin imkanlarına göre kadın eğitmen istihdam etmelerini öngörüyor. Genelgede, “Kadın hoca istihdamı mümkün değilse, üniversiteler bu durumda davranışları iyi olan, yaşlı erkek hocaları işe almaya çalışmalı” denildi.

Ayrı sınıflarda eğitim almanın yanı sıra kız öğrencilerin derslerinin erkek öğrencilerden 5 dakika önce bitirilmesi gerekiyor. Taliban’a bağlı Yüksek Öğretim Bakanlığınca yayınlanan genelgede, kadın eğitmen ve öğrencilerin, erkekler binayı boşaltıncaya kadar beklemesi gerekiyor.




Önceki Haber
Miraç Miroğlu'nun ölümüne neden olan polis serbest bırakıldı
Sonraki Haber
CHP, Tanju Özcan'ı disipline sevk etti