Meclis’e sunulan EYT düzenlemesine ilişkin konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, EYT’de yaşın kalktığını ama kademenin kaldığını söyleyerek, “İktidarda kalma kaygısıyla yapılan düzenleme EYT’lilerin beklentisini karşılamıyor” dedi.
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren ve toplam 4 maddeden oluşan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi dün Meclis’e sunuldu.
AKP ve MHP milletvekilleri tarafından Meclis’e sunulan yasa teklifine göre, yaş koşulu aranmasa da prim koşulu aranıyor.
Birçok EYT’li 5 bin prim gününü doldurmuş olsa dahi emekli olamıyor. Teklife göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanlar, yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecek.
Önümüzdeki günlerde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek olan yasa teklifi, ardından Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, düzenlemeye ilişkin Gazete Karınca’ya konuştu.

‘EYT’de yaş kalktı, kademe kalkmadı’
EYT’lilerin ve vatandaşların beklentisinin 5 bin gün olduğunu hatırlatan Tezel, “Bu şekilde işe giriş tarihine göre erkekler için her yıl 75 puan, kadınlar için ise her yıl 50 puan artan bir kademeye geldi. EYT’de yaş kalktı, gün kademesi geldi. Önümüzdeki Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek, 5 bin günle eşitlenmesi doğru olacak. Yaşı kaldırdılar ancak kademeyi kaldırmadılar. 5 binden 5 bin 975 arasında devam etmiş oldu” dedi.
5 bin günü planlayanların 3 yıl kadar daha çalışması gerekecek
Bu düzenlemeyle, hem askerlik hem de doğum borçlanmasıyla 5 bin günü amaçlayanlar için de hayal kırıklığı olduğunu belirten Tezel, “İnsanlar 5 bin güne göre borçlanmalarını, hazırlıklarını yaptılar ancak boşa çıkmış oldu. 975 gün daha fazla prim ödemeleri bekleniyor. En azından 2 buçuk 3 yıla kadar çalışma gerektirdiği için insanların EYT’den faydalanıp emekli olmaları zor olacak. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ya da Genel Kurul’a geldiğinde düzeltilmesi lazım. Aksi halde EYT’den faydalanan insan sayısı çok az olacak” şeklinde konuştu.
5 bin günün mutlaka düzeltilmesi gerekiyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in birkaç ay önce, borçlanmalarla işe girişin 8 Eylül 1999 öncesine gitmeyeceğini söylediğini hatırlatan Tezel, yasanın aksini söylediğini belirtti.
Yasa diyordu ki; hem askerlik borçlanması hem de gazeteci, asker, polis gibi fiili hizmet zamlarıyla çalışanlar için geriye gider. Yine yasada olduğu gibi geriye gitmesi kararıyla çıktı. Borçlanmalarla geriye gidilebiliyor ama 5 bin günün mutlaka düzeltilmesi gerekiyor.
‘İleri yaşta emeklilikte değişiklik yok’
İleri yaşta emeklilik konusuna da değinen Tezel, 4447 sayılı kanunla yaş şartı geldiğini ve beklentilerin bu yaş şartının da kalkması yönünde olmasına rağmen değişiklik olmadığına dikkat çekti. Tezel, konuya dair şu bilgileri verdi:
İnsanlar ileri yaşlarda sosyal güvenlik sistemine girmişlerse, SSK’dan 3 bin 600 günle, Bağ-Kur’da 20-25 yıl değil 15 yılla, Emekli Sandığı’ndan 25 değil 15 yılla emekli olma hakları vardı. SSK’da kadınlar 58 erkekler 60, BAĞ-KUR’da kadınlar 56 erkekler 58, Emekli Sandığında ise 61 yaş uygulaması aynen devam ediyor. Bunun kesinlikle düzeltilmesi lazım.
‘İktidarda kalma kaygısıyla yapılan düzenleme’
Beklentilerin çok ötesinde düzenleme çıktığının altını çizen Tezel, sözlerini şöyle tamamladı:
Cumhurbaşkanı daha önce bu yasaya tamamen karşıydı. ‘Fırsatçılar türemiş. Benim iktidarıma mal olsa bile bu yasayı çıkarmam’ demişti. Önümüzdeki seçimlerin kaygısıyla çıkarma kararı aldı ama EYT’lilerin istediği gibi çıkması lazım. Seçimde de beklentilere karşılık gelmeyecek diye düşünüyorum. İktidarda kalmaya devam ederim diye düşüncesiyle EYT’liye bunu veriyor ama istenilen bu değil. Kimsenin emekli olamayacağı bir sistemi çıkarsa ne olur çıkarmasa ne olur? O sebeple EYT’lilerin beklentilerine uygun, 1999 öncesindeki haklarının verileceği şekilde düzeltilmesi lazım. Dönülmediği takdirde çıkarılmasının bir anlamı yok.