Ana SayfaGüncelHDP’li Beştaş: Tek başıma ve ağır tecrit koşullarında tutuluyorum

HDP’li Beştaş: Tek başıma ve ağır tecrit koşullarında tutuluyorum

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, cezaevinden Meclis’e verdiği önergede tecridi anlattı, kendisine yönelik kelepçe uygulamasını sordu.

Tutuklu Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, ceaevinden verdiği önergede, bir hücrede tek başına ve ağır tecrit koşullarında tutulduğunu söyledi.

Beştaş, TBMM Başkanlığının yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, tecride ilişkin şu bilgiyi verdi:

30 Ocak – 1 Şubat 2017 tarihlerinde Diyarbakır E Tipi, 2 Şubat 2017’den bu yana da Silivri Kapalı Cezaevi 9. Bölüm C Blok, 86 No’lu hücrede tek başıma ve ağır tecrit koşullarında tutuluyorum.

Önergesinde, Diyarbakır Cezaevi’nden sevk için çıkarıldığı sırada cezaevi savcısı ve sivil giyimli askerler tarafından bütün itirazlarına rağmen kendisine kelepçe takıldığını da belirten Beştaş, Meclis Başkanlığına “Başkanı bulunduğunuz parlamento üyesi bir milletvekilinin kolluk güçleri tarafından gözaltına alınmasından haberdar mısınız?” diye sordu.

Kendisine yönelik gece baskınıyla yapılan gözaltıyı ve kelepçe uygulamasıyla ilgili olarak da “Milletvekiline uygulanan gözaltı ve kelepçe uygulamasının TBMM’nin itibarının zedelenmesine yol açtığını düşünüyor musunuz?” sorusuna yanıt istedi.

15 gündür tek kişilik hücrede tecrit altında tutulduğunu vurgulayan Beştaş, şu sorulara yanıt istedi:

Tecridin bir işkence yöntemi olduğu ve işkencenin de insanlığa karşı suç olmasını dikkate alarak, üyeniz olan milletvekiline işkence yapılması konusunda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

TBMM üyelerinin cezaevinde hangi koşullarda tutulduğu konusunda bilgilendirildiniz mi?

Bilgilendirilmediniz ise; bu konuda herhangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?

Anayasa değişikliğinin halkoylaması sürecinde Anayasa Komisyonu üyesinin cezaevinde tutulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Milletvekillerinin tutuklanması, tecritte tutulmasının TBMM ve halkın iradesine müdahale olduğunu düşünüyor musunuz?

Milletvekilleri hakkında verilen tutuklama kararları ile yasama organı üzerinde yargının vesayet kurmaya çalıştığı doğru mudur?

Milletvekillerinin serbest kalması için herhangi bir girişiminiz var mıdır?

11 vekil tutuklu

Dün HDP Şırak Milletvekili Ferhat Encü’nün tahliyesiyle birlikte HDP’nin tutuklu milletvekillerinin sayısı 11’e düşmüştü.

Meral Danış Beştaş’ın da aralarında bulunduğu HDP’nin tutuklu milletvekilleri şöyle: Eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari milletvekilleri Nihat Akdoğan, Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Siirt Milletvekili Besime Konca.