Ana SayfaGüncelFİLMMOR | Toz bezleri ile dünyanın penceresini temizleyen iki kadın

FİLMMOR | Toz bezleri ile dünyanın penceresini temizleyen iki kadın

HABER MERKEZİ – 15. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin açılışı KHK ile ihraç edilen Betül Celep’in 23 Ocak’tan beri eylemde olduğu Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda 9 Mart’ta gerçekleşmişti. Festival bugün (11 Mart) ise İstanbul’da start veriyor. 17 ülkeden 41 filmin Türkiye’nin 7 ilinde gösterileceği festivalde gösterimi yapılacak filmlerden biri de ‘Toz Bezi’ filmi. Tuğçe Yılmaz, Ahu Öztürk’ün Filmmor’da gösterilecek bu filmini kaleme aldı.


TUĞÇE YILMAZ


Ahu Öztürk’ün ilk uzun metrajlı filmi Toz Bezi, Nürnberg Türkiye Almanya Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülünü aldı; başrol oyuncuları Asiye Dinçsoy ve Nazan Kesal ise “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü paylaştı.

Ahu Öztürk ödülünü 5 Haziran 2015’te Diyarbakır patlamasında iki bacağını kaybeden yönetmen Lisa Çalan’a; Asiye Dinçsoy ise cansız, çıplak bedenleri teşhir edilen kadınlara adadı.

Nesrin ve Hatun’un hikayesi

Ahu Öztürk’ün ilk uzun metrajlı filmi olan Toz Bezi, iki temizlik işçisi, “gündelikçi” kadının hikayesini anlatıyor: Nesrin ve Hatun.

Nesrin ve Hatun zor yerlerden gelen ve yaşamları zor bir şekilde devam eden iki kadın. Nesrin, kendisini ve kızını terk eden kocasının yokluğuyla yaşamak ve bir şekilde küçük kızını da her şeyden uzak tutarak yaşatmak zorunda. Hatun, daha deneyimli ve her şeyin daha çok farkında. Nesrin daha farklı bir deneyim yaşıyor.

Nesrin’in hayalleri ile Hatun’un hayalleri film boyu birleşmiyor. Kocasının peşinden sürüklenmeye devam eden Nesrin ile gündeliğe gittiği mahallede bir ev almak isteyen Hatun’un birleştikleri yer: kadın olma deneyimleri, annelik deneyimleri ve yoksullukları.

Toz bezleri ile dünyanın penceresini temizleyen bu iki kadının yaşamı fazla içeriden işlendiği için sizi derinden etkiliyor.

Filmde vurucu, birden duvara toslayacağınız bir an veya bir durum yok. Ağır ağır işlenen o gündelik buhranlar çok tanıdık ve çok yakıcı.

Hatun rolüyle Nazan Kesal sizi gerçekliğin ortasına koyup gidiyor. Dışarıdan, Nazan Kesal’ı tanımayan biri filmi izlediğinde, Nazan Kesal’ın usta bir sanatçı olduğunu değil; gerçek bir temizlik işçisi olduğunu düşünebilir.

Sınıfın taşıdığı ne varsa bu filmde

Sınıfın taşıdığı ne varsa gösteriyor film. Bu yüzden çok gerçek, çok etkileyici. Umutları, hayalleri peşinden koşan iki kadın, iki gündelikçi, iki temizlik işçisi. Başka evler, başka ilişkiler, başka hayatlar.

Gönül rahatlığıyla denilebilir ki: Son zamanlarda izlenilen en iyi yerli yapımlardan biri ve bundan sonra da isminden epey söz ettirecek.

İzlemeyenler için ise fırsat, 15. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde gösterilecek yapımlardan biri. Yolu açık olsun.


Festival’in programına ve festival ekibinden Melek Özman’la yapılan söyleşiye de aşağıdaki bağlantılardan bakabilirsiniz:

  'Her zaman ürettik, direndik': Filmmor Kadın Filmleri Festivali programı açıklandı
  'Hayır' ve 'Haydi'nin dalga dalga yayılan öyküsü: Filmmor 15 yaşında