Ana SayfaGüncelKemal Kurkut cinayeti: Diyarbakır Barosu ve İHD’den açıklama

Kemal Kurkut cinayeti: Diyarbakır Barosu ve İHD’den açıklama

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Barosu, Newroz Parkı’nda düzenlenen etkinliğe gelmek isterken polis tarafından vurularak öldürülen Kemal Kurkut’un ölümüne sebebiyet verenlerin soruşturulmasının takipçisi olacaklarını duyurdu. İHD Malatya Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu ise düzenlediği basın toplantısında “Tıpkı Tahir Elçi ve Hrant Dink gibi yaşam hakkını elinden aldılar. Hiç kimsenin yaşam hakkını elinden alamazsınız. Bu büyük bir suçtur” dedi.

Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken, Evrim Alataş Caddesi üzerinde üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polis tarafından vurularak öldürülen İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Kemal Kurkut’un öldürülmesine ilişkin Diyarbakır Barosu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şubesi birer açıklama yaptı.

Diyarbakır Barosu: Soruşturmanın takipçisi olacağız

Diyarbakır Barosu’nun yazılı yaptığı açıklama şöyle:

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Kemal Kurkut, 21 Mart 2017 tarihinde Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarının yapıldığı alanın giriş noktalarından olan Evrim Alataş Caddesi üzerindeki polis kontrol noktasında polisler tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirmiştir.

Diyarbakır Valiliği olayla ilgili ilk gün yaptığı açıklamada, Kemal Kurkut’un canlı bomba olma ihtimali sebebiyle polisler tarafından müdahalede bulunulduğunu belirtmiştir. Ancak dün olaya ilişkin basın-yayın organlarında yer alan görüntülere göre elinde sadece bıçak bulunan Kemal Kurkut, yarı çıplak bir vaziyette sırtı polislere dönük bir şekilde miting alanına doğru koşmakta iken kimi polisler havaya ateş açarken, kimi polisler direkt Kurkut’u hedef alarak ateş açmışlardır. Bir polis amirinin ‘Ateş Açmayın’ uyarısına rağmen açılan ateş sonucu Kurkut sırtından vurulmuştur.

Kamu görevlilerinin orantısız ve ölçüsüz silah/güç kullanımı neticesinde Kemal Kurkut’un yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Yaşam hakkı ihlaline sebebiyet veren sorumluların bir an önce açığa alınması gerekmektedir.

Diyarbakır Barosu, bu ağır insan hakkı ihlalinin ve bu yönde yürütülecek soruşturmanın takipçisi olacaktır.

İHD Malatya Şubesi: Tıpkı Tahir ve Hrant gibi yaşam hakkını elinden aldılar

İHD Malatya Şubesi, Kemal Kurkut’un öldürülmesiyle ile ilgili dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

İHD yöneticilerinin katıldığı toplantıda Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu açıklamalarda bulundu.

Kurkut’un, açık biçimde infaz edildiğini kaydeden Öztürkoğlu, “Tıpkı Tahir Elçi ve Hrant Dink gibi yaşam hakkını elinden aldılar. Hiç kimsenin yaşam hakkını elinden alamazsınız. Bu büyük bir suçtur” dedi.

Kemal Kurkut’un dün Malatya’da defnedilen cenazesine belediye tarafından yapılan muamelenin kabul edilemez olduğunu da dile getiren Öztürkoğlu, şunları söyledi:

Bize bir kez daha zulüm yaşattılar. Adli tıpta cenazeyi aldıklarında morgda yıkanılması için suyu kestiklerini ve aile kendi imkanlarıyla cenazelerini yıkadıklarını söylediler. Taziye çadırı ve cenaze aracının verilmediğini, cenazenin defnedilecek mezarlığa da sit alanı diye izin verilmediğini söylediler. Başka mezarlığa götürülmek zorunda kaldıklarını söylediler. Bu yapılan zulüm, siyasi hesaplar yüzünden yapıldı.

“Türkiye’de aynı olayların defalarca yaşandığını” dile getiren İHD Şube Başkanı Öztürkoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Newroz günü bu gencin ölümüyle sonuçlanan olayda bu cesaretle yapılmış, yaşanmış bir hak ihlalidir. Kolluk görevlilerinde ihlallere karşı ciddi cezalar alabileceklerine ilişkin kaygı, endişe olsa yurttaşlara yaklaşımları çok daha farklı olacak; ama ‘Zaten öldürsem de bir kılıfı bulunur’ mantığıyla hareket ediyorlar. Bu durum bir kez daha cezasızlığa karşı ölümlerin önüne geçecek adımların atılması gerektiğini gösterdi.

Öztürkoğlu, olayın takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.


  Tanık anlatımları ve detaylarıyla Kemal Kurkut cinayeti
  Kemal Kurkut'un vurulma anının videosu da ortaya çıktı
  Newroz ve Kemal Kurkut: Bir sevincin boğazımızda kalan pişmanlığındayız

Bu haberin derlemesinde dihaber’den yararlanılmıştır.