Ana SayfaGüncel‘Trump Kürtlere silah temini kararını Erdoğan’la görüşme öncesi onaylayabilir’

‘Trump Kürtlere silah temini kararını Erdoğan’la görüşme öncesi onaylayabilir’

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme öncesi Trump’ın Suriye’deki Kürt güçlerine silah teminiyle ilgili kararnameyi onaylayacağı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile yüz yüze görüşmesi öncesi Trump’ın Suriye’de IŞİD’e karşı mücadele eden Kürt güçlerine silah teminiyle ilgili kararnameyi onaylayacağı belirtiliyor.

Konuyu Diken’deki köşesine taşıyan Amberin Zaman, ‘güvenilir kaynaklara’ dayandırdığı yazısında “Erdoğan, Beyaz Saray’a ayak bastığında iş işten geçmiş olacak gibi görünüyor: Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni ve aşılması zor bir kriz ile karşı karşıya olabiliriz” diyor.

Yazıda; Washington’ın Rakka operasyonunda kullanmak üzere YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) ağır silahlar vermeyi uzun zamandır planladığı ancak Türkiye’nin öfkesiyle karşılaşmamak için silahları DSG’ye teslim edebilmesi için gereken resmi onayı sürekli ertelediği belirtiliyor.

Hatta karar, Türkiye’de referandum kampanyasında ABD aleyhtarlığı üzerinden siyasi malzeme haline getirilmesin diye referandum sonrasına bırakıldı.

Ama artık ABD Savunma Bakanlığı’nın devlet-dışı askeri gruplara (non-state military actors) silah verme yetkisini sağlayan 1209 no’lu kararname Trump’ın masasına ulaştı veya ulaşmak üzere.

Bir aksilik çıkmaz ve son anda fikir değiştirmez ise eğer, Trump kararnameyi Erdoğan gelmeden imzalayacak.

Yazıda işleyişin nasıl olacağı ise şöyle aktarılıyor:

ABD yasalarına göre, başkan kararnameyi imzaladıktan hemen sonra Kongre’deki ilgili komitelere bilgi vermesi gerekiyor. Kararname ise Kongre’nin bilgilendirilmesinden 30 gün sonra yürürlüğe girebiliyor. Dolaysıyla Rakka kentini IŞİD’den alma operasyonunun temmuz ayından önce başlaması mümkün görünmüyor.

Trump-Erdoğan görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile yapacağı görüşme için 16-17 Mayıs tarihini işaret etmişti.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da görüşmenin Mayıs ortasında yapılacağını açıklamıştı.

ABD’den ise görüşmeye ilişkin şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.