Ana SayfaGüncelOHAL’de CEZAEVLERİ | Antep Cezaevi’nde çıplak aramadan tecride ‘sistematik baskı’

OHAL’de CEZAEVLERİ | Antep Cezaevi’nde çıplak aramadan tecride ‘sistematik baskı’

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’dan Antep L Tipi Cezaevi’ne sevk edilen bir tutuklu, cezaevi yönetimi tarafından sistematik hak ihlali ve baskıya maruz kaldıklarını gönderdiği bir mektupla anlattı. Cezaevinde çıplak aramadan tecrit uygulamasına dek birçok hak ihlali söz konusu.

Antep L Tipi Cezaevi’nde tutulan Muhammet Bazencir adlı tutuklu gönderdiği bir mektupla cezaevindeki hak ihlallerini aktardı.

9 ay önce sürgün edildiklerini belirten mahpus, Antep L Tipi Cezaevi’nde ‘sistematik hak ihlalleri ve baskıyla karşı karşıya olduklarını’ söyledi.

Tutuklu Muhammet Bazencir’in mektubunda aktardığı bilgilere göre tutukluların cezaevinde maruz kaldıkları hak ihlalleri özetle şu şekilde:

Çıplak arama

Tutuklular bu konuda cezaevi müdürlüğüne, Cumhuriyet Başsavcılığına ve Adalet Bakanlığına başvuru yapmış olsa da soruna herhangi bir çözüm getirilmiş değil.

Çıplak arama uygulamasına karşı çıkanlar ise fiziki müdahale, hücre ve disiplin cezasıyla karşılaşıyor.

Yapılmayan hastane sevkleri

Cezaevinde 10’un üzerinde hasta ve yaşlı mahpus var ancak tedavileri yapılmıyor. Hastane sevkleri ve ilaçların temini ise çok uzun bir süreye yayılarak yapılıyor.

Bazencir bu sağlık hakkı ihlalini Hakeza “Koridorda ayaküstü sadece ‘Neyin var?’ sorusu ile bir tedavi biçimi söz konusu. İlaçlar daha çok modüllü olarak getirilmekte, defalarca bu ilaçlar hastalığı olumsuz etkiliyor dememize rağmen bu konuda bir düzeltme yapılmıyor” sözleriyle anlatıyor.

Tecrit

Cezaevindeki mahpuslar ortak faaliyet, ortak alan ve etkinliklerden de mahrum bırakılıyor.

Bazencir bu durum için “Tabir yerindeyse bir tecritlik durum söz konusu” diyor: “Diğer kısımlarda kalan arkadaşlarımızla hiçbir ilişkimiz, iletişimimiz yoktur. Kapı ve havalandırma pencereleri bile siyah film şeridiyle kapatılarak arkadaşlarımızı görmemiz bu şekilde engellenmiştir.”

Bazencir diğer adli tutuklu ve hükümlülerin ise her türlü ortak faaliyet ve etkinlikten yararlandığını belirtiyor.

Mahpusların iletişim hakkı ihlali ile ilgili başvuruları ise ‘OHAL’ gerekçesiyle reddedilmiş.

Ziyarete gelen ailelere tehdit

Tutukluları ziyarete gelen ailelere yönelik tehdit ve tacize varan uygulamalar ise cezaevindeki bir diğer hak ihlali.

Bazencir “İçerde de ziyarete, revire gidişte, telefona çıkışta bazı personellere, bize tek sıra askeri nizam dayatılmak isteniyor. Karşı çıktığımızda ise hemen tehdit ve soruşturmayla karşılaşıyoruz” diyor.

Muhatap yok

Bazencir “Sorunlarımızın çözümü için defalarca kurum müdürlüğüne dilekçe yazarak taleplerimizi yaşanan sorunlar ile beraber aktarmamıza rağmen hiçbir geri dönüş yapılmadı” diyor.

Tecride mahkum bırakıldıklarını ifade eden Bazencir, “Sorunlarımızı çözecek hiçbir muhatap ve kurum da bulamamaktayız” diye belirtiyor.

Previous post
Sistematik şiddete maruz bırakılan Birgül Çoban eşi tarafından öldürüldü
Next post
BİR SERGİ | 'Ayazma Bir Başkalaşım Hikayesi' Diyarbakır'da