Ana SayfaÇeviriKolombiya’da her dört günde bir topluluk lideri öldürülüyor

Kolombiya’da her dört günde bir topluluk lideri öldürülüyor

HABER MERKEZİ – Kolombiya’da barış anlaşması sonrası 2017 verileri baz alınarak yayınlanan bir raporda, 55 hak savunucusu, çevre aktivisti ve topluluk liderinin öldürüldüğü belirtildi. Rapor her dört günde bir bir topluluk liderinin öldürüldüğünü ortaya koydu.


Haber: Ezgi Gül


Kolombiya’da geçtiğimiz ay hükümet ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıldır devam eden savaşı sona erdiren ‘barış anlaşması’nın koşulları uyarınca FARC’ın silahsızlanma sürecinin tamamlandığı duyurulmuştu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) garantörlüğündeki barış anlaşması kapsamında FARC gerillaları Kolombiya sınırındaki kamplara yerleştirilmiş, sivil hayata katılmayı bekliyordu.

Her dört günde bir bir topluluk lideri öldürülüyor

Fakat Kolombiya’da Barış ve Uzlaşma Kurumu tarafından yeni yayınlanan rapor, FARC ile Kolombiya hükümeti arasındaki barış anlaşmasına rağmen ülkede her dört günde bir topluluk lideri öldürüldüğünü ortaya koydu.

2017’nin başından bu yana Kolombiya’da çoğunlukla topluluk lideri olan 55 hak savunucusu ve çevre aktivistinin öldürüldüğü belirtilen raporda kurum şu ifadelere yer verdi:

Her iki günde bir Kolombiya’da bir topluluk lideri tehdit ediliyor ve dört günde bir lider öldürülüyor. İnsan hakları aktivistleri ve topluluk liderlerinin karşılaştıkları saldırılar hala kritik boyutta. Bu topluluklara yönlendirilen şiddet eylemlilikleri sistematik şiddetin boyutlarını gözler önüne seriyor.

Sosyal mücadele liderlerinin haricinde, son üç ay içerisinde 6 eski FARC gerillası ve 9 gerilla yakını da öldürüldü.

Raporda ayrıca 2016’da toplam 181 topluluk lideri, hak savunucusu ve çevre aktivistinin öldürüldüğü de belirtildi.

Devletin ‘kontrol edemediği’ paramiliter güçler sadece şiddet eylemliliklerinin değil, ormansızlaşmanın da sorumlusu

Paramiliter güçler tarafından gerçekleştirilen ve hükümetin ‘engelleyemediği’ bu tarz şiddet eylemlerinin topluluk liderlerinin ülke siyasetine katılmasını, FARC’ın çekildiği toprakların yeniden ve adil dağıtılmasını ve çevre koruma kanunlarının geçmesini engelleme sebebiyle yapıldığı düşünülüyor.

Öyle ki geçtiğimiz hafta da FARC’ın silahsızlanma sürecine başlanan tarih ve sürecin tamamlandığı tarih arasındaki ormansızlaşma istatistikleri değişik bir veriyi ortaya koymuştu: FARC’ın çekildiği alanlarda, devlet paramiliter güçleri kontrol edemedi ve ormansızlaşma son bir yılda yüzde 44 arttı.

  Kolombiya'da FARC'ın çekildiği bölgelerde 'ormansızlaşma' yüzde 44 oranında arttı

Kaynak: Telesur ve Karınca Arşiv
Previous post
Chris Cornell'in doğum gününde Linkin Park’ın solisti Chester Bennington yaşamına son verdi
Next post
'Çözüm süreci'nin sona ermesinin ardından: İki yılda üç bin insan yaşamını yitirdi