Ana SayfaGüncelSİVAS KATLİAMI | ‘Madımak’ta katledilen 33 can için adalet istiyoruz’

SİVAS KATLİAMI | ‘Madımak’ta katledilen 33 can için adalet istiyoruz’

HABER MERKEZİ – Bugün, Sivas Katliamı’nın 24’üncü yıldönümü. 2 Temmuz 1993’te Sivas Katliamı’nda yakılarak öldürülenler için Sivas’ta bir araya gelenler, Madımak Oteli’nin önüne karanfiller bırakarak 33 yazar ve ozanı andı. Anmada konuşan PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, “Sivas için adalet istiyoruz, Madımak’ta katledilen 33 can için, Berkin Elvan için Çorum için herkes için adalet istiyoruz. Semih ve Nuriye için de adalet istiyoruz. KHK ile üslerinden atılan herkes için adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan ‘Sivas Katliamı’nı unutmuyoruz’ başlığıyla yazılı bir açıklama yapan HDP, “Sivas Katliamı’nı yapan zihniyetle bugün iktidarda olan zihniyet arasında büyük benzerlikler vardır. O katliamın faillerinin avukatları bugün Bakan’dır, vekildir” dedi.

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülenler için anma töreni düzenlendi.

Sivas Katliamı’nın 24’üncü yılında yapılacak anma için Türkiye’nin dört bir yanından ve Avrupa’nın birçok kentinden Sivas’a gelenler, Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Sivas Şubesi Cemevi önünde toplandıktan sonra Madımak Oteli’ne doğru yürümeye başladı.

“Sivas’ın ışığı sönmeyecek” “Sivas’ı Unutma” “Sivas için adalet” yazılı dövizler ile Madımak Oteli’nde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyan yurttaşlar sık sık “Sivas’ı unutma unutturma”, “Direne direne kazanacağız”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarını attı.

Fotoğraf: Pirha

Çok sayıda Alevi örgütünün katıldığı yürüyüşün ardından Madımak Oteli’nin önünde toplanıldı.

Buraya aralarında katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin bulunduğu çok sayıda kişi karanfiller bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Ardından ise konuşmalara geçildi.

‘Madımak’ta katledilen 33 can için adalet istiyoruz’

Fotoğraf: Pirha

Anmada konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, “Sivas için adalet istiyoruz, Madımak’ta katledilen 33 can için, Berkin Elvan için Çorum için herkes için adalet istiyoruz. Semih ve Nuriye için de adalet istiyoruz. KHK ile üslerinden atılan herkes için adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaplan, 9 Temmuz’da finali yapılacak olan ‘Adalet Yürüyüşü’ne de dikkat çekerek katılım çağrısı yaptı.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Muhittin Yıldız’da konuşmasında katliamlara dikkat çekerek, “24 yıldır Sivas’ta kara duman tütüyor. Biz Sivas için adalet istiyoruz. Alevilerin tarihi katliamlar tarihidir. Devlet bu acılarla yüzleşmelidir. Biz bu acıları sadece Sivas’ta değil Koçgiri, Dersim, Maraş, Suruç’ta yaşadık. Adalet yürüyüşü geç olmasına rağmen anlamlıdır” dedi.

Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı Doğan Demir de yaptığı konuşmada adalet vurgusu yaptı. Demir, “Biz buraya yıllardır adalet aramak için geliyoruz. Sesimize kulak veren olmadı. Biz inadına laikliği, demokrasiyi, halkların kardeşliğini savunacağız” ifadelerini kullandı.

‘Bu davayı biz kazanacağız, insanlık kazanacak’

Katliamda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa da hayatını kaybedenler adında ortak bir açıklama yaptı.

“Bizler savaşırsak, mücadele edersek, bir elimizde sazımız, sözümüz olursa kimse bizimle baş edemez” diyen Karababa Hollanda’nın Carina Cuanna’ya sahip çıkmadığını vurgulayarak “Hollanda davasına sahip çıksaydı biz şuanda uluslar arası mahkemelerdeydik. Hollanda vatandaşını öldürenler Avrupa’da iltica durumundalar” ifadelerini kullandı.

Karababa “Dava zaman aşımına uğradığı zaman hayırlı olsun sözleriyle karşıladı iktidar. Biz de ‘hayırlı olsun’ nişan, düğün, sünnet gibi şeylerde kullanılır. Ben de kalktım Tayyip Erdoğan’a dava açtım ‘bu bir nefret suçudur’ diye. Bu davayı biz kazanacağız, insanlık kazanacak” dedi.

Baydemir: Mücadelemiz devam edecek

Daha sonra söz alan HDP Sözcüsü Osman Baydemir ise “Bugün buraya üç tane karanfil bıraktık. Bunlardan bir tanesine Şeyh Said’in torunları adına bıraktık. Bir tanesini Seyid Rıza’nın torunları adına bıraktık. Bir tanesi de Hacı Bektaşi Veli’nin adına bıraktık” dedi.

Sivas’ta yaşananların göz göre göre gelen bir katliam olduğunu belirten Baydemir, “Bu katliamı gerçekleştiren zihniyet, Roboski katliamıyla aynı zihniyettir. O dönemin adalet zihniyetiyle bu dönemin adalet zihniyetti aynıdır” diye konuştu.

Baydemir, “Madımak Oteli bir ‘Utanç Müzesi’ haline dönüştürünceye kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.

Sarıhan’dan ‘adalet’ vurgusu

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da, “adalet” vurgusu yaptı.

24 yıldır mahkemelerden bir sonuç alınamadığını belirten Şarıhan, “Biz elimizden geleni yaptık. Failler belli olmasına rağmen hiçbir şey yapılmadı” diye konuştu.

Konuşmaların ardından katliamda yaşamını yitirenler için semah dönüldü. Daha sonra anma etkinliği sona erdi.

HDP: Katliamın faillerinin avukatları bugün Bakan’dır, vekildir

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sivas Katliamı’nın 24’üncü yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

24 yıl önce 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal şenlikleri için Sivas’a giden aydın ve sanatçılar göz göre göre katledildi. Madımak Oteli’nde 35 canımız yakılarak öldürüldü.

Alevi yurttaşlarımız, kendi kültürlerine ve kimliklerine sahip çıkmalarından dolayı saldırılarla karşı karşıya kaldılar. Daha önce Maraş’ta ve Çorum’da yaşananlar Sivas’ta tekrarlandı.

Aradan bunca yıl geçti, ama yaralar sarılmadı. Sorumlular bu insanlık suçundan dolayı almaları gereken cezaya çarptırılmadı. Saldırganlar kimi devlet kurumlarınca kollandı. Saldırganları kollayanlar ödüllendirildi. Devlet sadece katliama seyirci kalmadı, aynı zamanda yargı sürecinin sonuçlanmasına da engel oldu, delilleri kararttı, failleri korudu. İnsanlık suçunu zaman aşımına uğrattı.

Bu katliam demokrasiye, farklı inançların eşit koşullarda birlikte yaşamalarına karşı olanların marifetiydi. Nefret suçları ve ayrımcılık açısından yaşanmış en vahşi örneklerden biriydi.

Sivas Katliamı’nı yapan zihniyetle bugün iktidarda olan zihniyet arasında büyük benzerlikler vardır. O katliamın faillerinin avukatları bugün Bakan’dır, vekildir.

Bu kara leke hafızamızda ve vicdanlarımızda kolay kolay kapanmayacak bir yara açtı.

24 yıl önce Sivas Katliamı’nda ve 37 yıl önce Çorum’da kaybettiğimiz canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz. Katliamların hesabını sormak ve tarihle yüzleşmeyi sağlamak için demokrasi, özgürlük, barış, eşitlik ve adalet için mücadele edenlerin güçlerini birleştirmelerinin önemini bir kez daha vurguluyoruz.

Sivas Katliamı

24 yıl önce Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) organize ettiği Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli yakıldı.

Çoğunluğu Alevi 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetti.

Hayatını kaybedenler

Edibe Suları Ağbaba (Misafir – İsviçre), Gülender Akça (Sanatçı – Ankara), Muhlis Akarsu (Sanatçı – Ankara), Muhibe Akarsu (Misafir – Ankara), Metin Altıok Şair (Yazar – Ankara), Mehmet Atay (Sanatçı – Ankara), Sehergül Ateş (Sanatçı – Ankara), Erdal Ayrancı (Yönetmen – Ankara), Behçet Sefa Aysan (Şair – Ankara), Asım Bezirci (Yazar – Ankara), Belkıs Çakır (Sanatçı – Ankara), Serpil Çanik (Sanatçı – Ankara), Muammer Çiçek (Sanatçı – Tokat), Nesimi Çimen (Sanatçı – İstanbul), Serkan Doğan (Sanatçı – Ankara), Hasret Gültekin (Sanatçı – Sivas), Murat Gündüz (Sanatçı – Ankara), Gülsün Karababa (Sanatçı – Ankara), Koray Kaya (Çoçuk – Ankara), Menekşe Kaya (Sanatçı – Ankara), Uğur Kaynar (Şair – Ankara), Asaf Koçak (Karikatürist – Ankara), Handan Metin (Sanatçı – Ankara), Sait Metin (Sanatçı – Ankara), Asuman Sivri (Sanatçı – Ankara), Yasemin Sivri (Sanatçı – Ankara), Nurcan Şahin (Sanatçı – Ankara), Özlem Şahin (Sanatçı – Ankara), Yeşim Özkan (Sanatçı – Ankara), Huriye Özkan (Sanatçı – Ankara), Ahmet Öztürk (Otel görevlisi – Sivas), Ahmet Özyurt (Sanatçı – Ankara), Carina Cuanna Thuijs (Misafir – Hollanda), İnci Türk (Sanatçı – Ankara), Kenan Yılmaz (Otel görevlisi – Sivas)

Sivas Katliamı davasında ne olmuştu?

Sivas Katliamı ile ilgili 124 kişi tutuklandı. Yedi yıl süren dava sürecinde 33 kişi idama 85 kişi 2 ila 15 yıl arasında hapis cezasına mahkum edildi.

37 sanık beraat etti. İdam cezası alan 33 kişinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına dönüştürüldü.

2004 Kasım’ında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas Davası’nda “Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmaya iştirak” suçundan 7 yıl 6’şar ay ağır hapis cezasına mahkum ettiği dokuz hükümlüyü, yeni TCK’ya göre tahliye etti.

Sivas davası hükümlülerinden üç kişi de daha önce yeni TCK’daki lehte olan hükümlerden yararlanarak, tahliye olmuştu.

13 Mart 2012’de, mahkeme, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağhakkındaki davanın ölmeleri nedeniyle ortadan kaldırılmasına; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zamanaşımı nedeniyle düşürülmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, firari sanıklar hakkında ise zamanaşımı hükümlerinin uygulanmasına karar vererek davayı düşürdü.

Previous post
Trump, sosyal medyadaki hakaretlerini savundu: ‘Modern zaman Başkan tipine uygun kullanıyorum’
Next post
Sıcaklar karpuzu da vurdu: Üreticiler zararda