Ana SayfaDünyaİzlanda seçimleri: Sağ partiler oy kaybetti, sol çoğunluğu kazandı

İzlanda seçimleri: Sağ partiler oy kaybetti, sol çoğunluğu kazandı

HABER MERKEZİ – İzlanda, dünkü seçimlerin ardından bugün yeni bir siyasi bir manzarayla karşılaştı. Buna göre sağ koalisyon partileri oy kaybederken, dört sol parti parlamentoda çoğunluğu kazandı.

İzlanda’da dün yapılan genel seçimlerde, seçime katılma oranı yüzde 81,2 olarak kaydedildi.

248 bin 502 kayıtlı seçmenin olduğu İzlanda’da Başbakan Bjarni Benediktsson liderliğindeki Bağımsız Parti oyların yüzde 25,5’ini alarak birinci parti olmayı başardı ve 16 koltuk kazandı.

Ancak koalisyon hükümeti partileri, Restorasyon Partisi (4 koltuk) ve Aydınlık Gelecek (barajı geçemedi) oy kaybı nedeniyle meclisteki çoğunluğu yitirdi.

Sol çoğunluğu kazandı

Sol-Yeşil Hareket, Sosyal Demokrat İttifak, İlerlemeci Parti ve Korsanlar Partisi 63 sandalyeli parlamentoda 32 sandalye kazanmayı başardı. Sol partilerin koltuk dağılımı ise şöyle:

  • Sol-Yeşil Hareket: 11
  • Sosyal Demokrat İttifak: 7
  • İlerlemeci Parti: 8
  • Korsanlar Partisi: 6

Hükümeti kurma görevinin Benediktsson’a verilmesi beklenirken, ancak Benediktsson’un hükümeti kuramamasına ve 4 partiden oluşan sol hükümetin kurulması öngörülüyor.

Panama Belgeleri nedeniyle istifaya zorlanan liderin yeni partisi mecliste

Öte yandan yeni kurulan Merkez Parti oyların yüzde 10,9’unu alarak, parlamentoda 7 koltukla temsil edilme hakkı kazandı.

Merkez Parti’nin lideri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, 2016 yılında Panama Belgeleri’nde isminin bir skandalla yer alması nedeniyle istifaya zorlanarak, başbakanlığı bırakmıştı.


İzlanda’da ‘cinsel istismarın üzerinin örtülmesi’ iddiası iktidardaki koalisyonu böldü



Karınca Dış Haberler