Ana SayfaGüncelErdoğan’dan şehirler üzerine: Selvi, endamlı selvi sadece mezarlıklarda; İstanbul bu hale geldi

Erdoğan’dan şehirler üzerine: Selvi, endamlı selvi sadece mezarlıklarda; İstanbul bu hale geldi

HABER MERKEZİ – Şehircilik Şurası’nda konuşan Erdoğan, bugünkü şehircilik anlayışını şu sözlerle eleştirdi: “Selvi, endamlı selvi nerede? Mezarlıklarda. İstanbul’da selviyi bulacaksak Karacaahmet Mezarlığı’nda bulursun, onun dışında bulamazsınız. Bu hale geldik.”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’da düzenlenen Şehircilik Şurası’nda konuştu.

“İnsanoğlu şımarıklıkla belki de tarihte ilk defa, kendisini yaşadığı çevrenin yegane hakimi olarak görmeye başladı” diyen Erdoğan, şehirler üzerine yaptığı konuşmada Yahya Kemal’in ifadeleri üzerinden bugünkü şehircilik anlayışını eleştirdi.

Yahya Kemal’in “Ecdad bir yere yerleşeceği zaman önce mescidini yapar, yanına hamamını kondurur yakında da mezarlığı seçerdi. Selvilerini diker, sonra bunların etrafına evlerini inşa ederdi. Böylece toprak imana gelirdi” dediğini aktaran Erdoğan, “Selvi, endamlı selvi nerede?” diye sorduğu konuşmasında şöyle konuştu:

Dikkat edin yeşillik ararsanız nerede bulursunuz? Mezarlıkların olduğu yerde bulursunuz. Bunun dışında maalesef. Selvi, endamlı selvi nerede? Mezarlıklarda. İstanbul’da selviyi bulacaksak Karacaahmet Mezarlığı’nda bulursun, onun dışında bulamazsınız. Bu hale geldik.

Şimdi önümde cami, mescit, onun önünde de dikkat edin kuşların evi var. acaba şu anda artık bu kuşlara ev yapmayı düşünen var mı? Böyle bir anlayış kaldı mı? Bu hassasiyet çok önemli. Ve o kuşlar nereye barınacağını, nerede yiyeceğini, içeceğini gayet iyi biliyordu. Bugünkü şehirlerimiz maalesef insan fıtratını değil, bireysel hırsları merkeze alan bir bakış açısıyla inşa ediliyor.

Bu sebeple günümüz şehirlerinin insana huzur vermediğini belirten Erdoğan, “Beton, beton, beton. Orada ruh yok, huzur yok” dedi.

“2019, AKM’nin bittiği yıl olacak”

Son olarak, Erdoğan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) projesine yönelik eleştirilerine ilişkin konuştu.

“2019 Atatürk Kültür Merkezi’nin bittiği yıl olacaktır” diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

İstanbul’da AKM’nin projesini takdim edersiniz, ertesi gün mimarlar odası müracaatta bulunuyor. Ne yaptınız ya bugüne kadar onu söyleyin. Biliniz ki inşallah 2019 Atatürk Kültür Merkezi’nin bittiği yıl olacaktır. İstediğiniz kadar çırpının, yatın. Ne yaparsanız yapın. Böyle yapa yapa 10 yılımızı yediniz. Artık daha size tahammül yok. Bedeli neyse biz bunu yapacağız.

Previous post
Katalan lider Puigdemont’tan AB’ye tepki
Next post
İskoçya'dan Kuzey İrlandalı kadınlar için ücretsiz kürtaj olanağı