Ana SayfaDünyaRakka operasyonunda 500 Ezidi kadın ve çocuk IŞİD’den kurtarıldı

Rakka operasyonunda 500 Ezidi kadın ve çocuk IŞİD’den kurtarıldı

HABER MERKEZİ – Rakka operasyonu sırasında kurulan Kurtarılan Esirler Komitesi, bugüne kadar 500 Ezidi kadın ve çocuğun IŞİD’den kurtarıldığını açıkladı. Konuya dair konuşan komite üyesi Binevş Şengal, “IŞİD’in aileleri ayırarak Ezidiliği tamamen yok etmeyi amaçladığını” belirtti.

2 Haziran’da Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından başlatılan Rakka Operasyonu’ndan bu yana IŞİD’in alıkoyduğu Ezidilere yönelik çalışma yürüten Kurtarılan Esirler Komitesi, 500 Ezidi’nin IŞİD’den kurtarıldığını açıkladı.


Rakka’da ‘özgürlük’ açıklamasını YPJ yaptı: Zaferi tüm dünya kadınlarına armağan ediyoruz


MA’dan Nazım Daştan ve Selami Aslan’a konuşan Komite üyelerinden Binevş Şengal, bugüne kadar kurtarılan çocuk ve kadınlarla ilgili bilgi verdi.

“Aileleri ayırararak Ezidiliği tamamen yok etmeyi amaçladılar”

Binevş Şengal, IŞİD’in alıkoyduğu kadın ve çocukları Tel Afer ve Musul’a götürdüğünü, burada kaldıkları sürece IŞİD’in aileleri birbirinden ayırmadığını ancak daha sonra çocukları ailelerden kopardığını söyledi.

Şengal, IŞİD’in böylelikle Ezidiliği tamamen yok etmeyi amaçladığını belirtti.

‘İnsan ticareti ağı’ oluşturulmuş

IŞİD’in alıkoyduğu kadın ve çocukların Irak ve Suriye’nin farklı kentlerine gönderilmesi ile “köle pazar”larının oluşturulduğunu da belirten Şengal, bunun ticaretinin yapılmaya başlandığını kaydetti.

Suriye ve Irak’tan Libya ve Suudi Arabistan’a kadar uzanan bir ağın oluştuğunu ifade eden Şengal, en önemli ve bilinen ağın Musul ve Rakka arasında oluşturulduğunu, en büyük “köle pazar”larının ise Suriye’nin Rakka ve Tedmur kentlerinde oluşturulduğunu dile getirdi.

Operasyonlar ile Ezidileri IŞİD’den kurtarma fırsatı arttı

Rojava ve Kuzey Suriye’de IŞİD’e karşı geliştirilen operasyonlar ile birlikte alıkonanları kurtarma fırsatlarının daha fazla arttığına işaret eden Şengal, şöyle konuştu:

İlk kurtardığımız grup 53 kişiydi. İkinci grup ise 47 kişiydi. Bunların hepsi kadın ve çocuktu. Bunlar YPG, QSD ve YBŞ’nin aracılığı ile kurtarılmaya başlandılar.  En önemli operasyon ise Rakka operasyonuydu. Buna Ezidi kadınlarının savunma gücü olan Şengal Kadın Birlikleri de (YJŞ) katıldı.

Kurtarılan Ezidiler aileleri ile buluşturuldu

Rakka operasyonunda yüzlerce genç, kadın ve çocuğunun IŞİD’den kurtarıldığını dile getiren Şengal, Deyr ez Zor ve IŞİD’in işgalindeki başka kentlerde de Ezidileri kurtardıklarını kaydetti.

Şengal, erkeklerin çoğunun Tel Afer’de tutulduğunu; fakat IŞİD’in oradan ayrılması ile alıkoyduğu erkekleri de yanında götürdüğünü dile getirererek, kurtarılanların arasında en az oranın erkeklere ait olduğunu belirtti.

Kurtarılan Esirler Komitesi oluşturulduğundan beri IŞİD’den 500 Ezidi kadın ve çocuğun kurtarıldığını aktaran Şengal, konuşmasına şöyle devam etti:

Rakka’da kurtarılanlar Rojava Kadın Asayişi’ne teslim ediliyordu. Biz de komite olarak onlarla irtibata geçip teslim alıyorduk. Sonrasında ise Ezidi Özgür Kadın Hareketi’ne ya da Şengal Demokratik Özerklik Meclisi’ne götürüyoruz. Onlar ise kurtarılan esirleri ailelerine teslim ediyor. Nereden nasıl kurtarıldıkları bilgilerini de aileleri ile paylaşıyoruz.




Önceki Haber
Kurumun özelleştirilmesine karşı: TTK işçileri ‘maden ocağından çıkmama’ eylemi başlattı
Sonraki Haber
‘Kendi haberini kendin yap’: Kadıköy’de yurttaş haberciliği eğitimi