Ana SayfaDünyaBM: Afganistan’da 6 ay içinde bin 659 sivil öldürüldü

BM: Afganistan’da 6 ay içinde bin 659 sivil öldürüldü

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler, Afganistan’da 2021 yılının ilk yarısında bin 659 sivilin öldürüldüğünü, 3 bin 254 sivilin ise yaralandığını bildirdi.

BM Afganistan misyonu UNAMA, hazırladığı yarı dönem raporunda kayıtların alınmaya başladığı 2009 yılından bu yana yıllık bazda en yüksek sivil ölüm gerçekleştiğini bildirdi.

Raporda, “Afganistan’daki sivil kayıplar 2021’in ilk yarısında rekor seviyelere ulaştı ve özellikle uluslararası güçlerin geri çekilmeye başladığı ve Taliban saldırısının ardından çatışmaların tırmandığı mayıs ayından bu yana ölüm ve yaralanmalarda keskin bir artış yaşandı” denildi.

BM’nin Kabil özel temsilcisi Deborah Lyons yaptığı yazılı açıklamada, “Rapor, şiddetin artması durdurulmazsa, bu yıl eşi görülmemiş sayıda Afgan sivilin hayatını kaybedeceğini ve ciddi şekilde yaralanmaların olacağını açıkça gösteriyor” dedi.

Lyons, “Taliban’ı ve Afgan liderliğini, çatışmanın acımasız ve korkutucu gidişatına ve siviller üzerindeki yıkıcı etkisine kulak vermeye çağırıyorum” diye ekledi.

Sivil ölümde ciddi artış

UNAMA raporuna göre 2021 yılının ilk yarısında bin 659 sivil öldürüldü, 3 bin 254 sivil yaralandı. 2020 yılının ilk yarısına göre yüzde 47’lik bir artış olduğu bildirildi.

Özellikle Talibanların her yönden saldırı başlattığı Mayıs ve Haziran aylarında sivil kayıpların son derece “ciddi” artış yaşadığı kaydedildi.

Bu aylarda 783 sivil hayatını kaybetti, bin 609’u yaralandı.

UNAMA, yılın ilk yarısında sivil ölüm ve yaralanmaların yarısına yakınının kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirtti.

Hükümet karşıtı grupların sivil kurbanların yüzde 64’ünden sorumlu olduğu belirtilen raporda, bu gruplardan Taliban yüzde 39, IŞİD yüzde 9 ve “belirlenemeyen diğer unsurlar” yüzde 25 sivil kayıptan sorumlu tutuldu.




Önceki Haber
Memur-Sen TİS teklifini sundu: Bu yıl için 600 TL seyyanen zam, 2022'de yüzde 21 artış talebi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.