Ana SayfaDünyaAvrupa’da sağ koalisyon: Avusturya’da eski Nazilerin kurduğu parti hükümette

Avrupa’da sağ koalisyon: Avusturya’da eski Nazilerin kurduğu parti hükümette

HABER MERKEZİ –Avusturya’da kuruluşunu eski Nazilerin yaptığı FPÖ ile muhafazakâr parti ÖVP anlaştı, ülkede sağcı koalisyon kuruluyor.

Avusturya’da koalisyon hükümeti kurmak için yaklaşık yedi haftadır müzakereler yürüten muhafazakar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile sağ popülist Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ) anlaştı.

Viyana’da parti çevrelerinin verdiği bilgilere göre, anlaşma cuma akşamı sağlandı.

DW Türkçe’deki habere göre partilerin yetkili kurullarının da koalisyona onay vermesinin ardından pazartesi günü koalisyon hükümetinin resmen kurulması bekleniyor.

Hükümetin kurulmasıyla birlikte Avusturya Halk Partisi’nin 31 yaşındaki lideri Sebastian Kurz “Avrupa’nın En Genç Başbakanı” unvanını kazanacak.

Eski Nazilerin kurduğu parti: FPÖ

Kurz’un müstakbel koalisyon ortağı Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ), Avrupa’daki sağ popülist partiler arasında yer alıyor.

Partinin hükümete katılmasıyla Avrupa’da hükümette yer alan sağ popülist partilerin sayısı da artmış olacak.

1955 yılında eski Naziler tarafından kurulan Avusturya Özgürlükçü Partisi, 1986 yılında genel başkan olan Jörg Haider döneminde aşırı sağ ve yabancı düşmanı söylemle kamuoyunda ön plana çıktı.

FPÖ 2000 yılında da ÖVP ile koalisyon yapmış, o dönem Avrupa Birliği, FPÖ’nün koalisyon hükümetinde yer alması nedeniyle Avusturya’ya yaptırım uygulamıştı.

2005 yılından bu yana genel başkanlık görevini yürüten 48 yaşındaki Heinz-Christian Strache seçmen tabanını genişletmek amacıyla radikal söylemlerden kaçınan ılımlı bir görünüm sergilemeye çalışıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Aidiyetsizliğin ayıpsızlığı
Sonraki Haber
'Diplomatik kandırmaca': Doğu Kudüs'ü tanıma kararı İngilizce metne konulmamış