Ana SayfaDünyaAlmanya’da ‘büyük koalisyon’ anlaştı: Türkiye için vize serbestisi yok, AB müzakereleri dondurulacak

Almanya’da ‘büyük koalisyon’ anlaştı: Türkiye için vize serbestisi yok, AB müzakereleri dondurulacak

HABER MERKEZİ – Almanya’da haftalardır devam eden koalisyon görüşmelerinin taslak metninde, ‘demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları durumunun uzun süredir kötüye gittiği’ Türkiye’ye yükümlülüklerini yerine getirmediği taktirde vize serbestisi getirilmeyeceği ve Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmeyeceği belirtildi.

Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), kardeş parti Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinde anlaşma sağlandığı bildirildi.

Müzakerelere katılan CDU’lu politikacı Peter Altmaier, Çarşamba sabahı Berlin’de yaptığı açıklamada koalisyon anlaşmasının ‘birçok vatandaş için olumlu noktalar’ içerdiğini söylerken, yeni bir hükümetin kurulma şansının yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Öte yandan ”Büyük koalisyon” olarak tabir edilen hükümeti kurmak için görüşen Hristiyan Birlik ile Sosyal Demokrat Parti’nin oluşturduğu 167 sayfalık taslak metninde Türkiye ile ilgili maddelerin de yer aldığı belirtildi.

Türkiye için yeni fasıl açılması öngörülmüyor

AFP’nin haberinde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecinde şu an için yeni bir fasıl açılmasının öngörülmediği aktarıldı.

Türkiye ile ilişkilerin iyi olması gerektiğinin altının çizildiği metnin devamında ”Türkiye’de demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarının durumunun uzun süredir kötüye gittiği” belirtilerek, ‘O nedenle AB üyelik müzakerelerinde hiçbir yeni faslın açılmaması ve görüşülen hiçbir faslın da kapatılmamasını istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Bununla birlikte 167 sayfalık metinde, Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi getirilmesi ya da Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesinin ise ancak ”Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmesi hâlinde” mümkün olacağı belirtildi.

Türkiye için ‘Kırmızı çizgiyi aştı’ diyen Schulz, Dışişleri Bakanı oldu

Partiler arasındaki başlıca tartışma noktalarından biri olan bakanlıkların dağılımı da belli oldu.

DW Türkçe’nin haberine göre Almanya’da basına yansıyan bilgilere göre Dışişleri Bakanlığı koltuğuna SPD lideri ve eski Avrupa Parlamentosu başkanı Martin Schulz’un oturması bekleniyor.

Schulz, seçimlere kısa bir süre kala Başbakan Merkel ile birlikte katıldığı televizyon programında Türkiye’yi eleştirmişti.

Başbakan olması takdirde Türkiye ile AB üyelik müzakerelerini sona erdireceğini vurgulayan Schulz, uzun süre Türkiye’nin üyeliğini savunmasına rağmen Türkiye’nin davranışları karşısında başka bir seçenek kalmadığını söylemiş, “Artık kırmızı çizgi aşıldı” demişti.

Süreç tamamlanmadı

Berlin’de Salı sabahı başlayan ve geç saatlere kadar süren son müzakere turunda uzlaşma sağlanamamış, görüşmelere bugün devam edilmesi kararlaştırılmıştı.

Müzakerelere katılan üç parti arasında birçok önemli konuda anlaşma sağlandığı ve 167 sayfalık koalisyon anlaşmasının taslağında ayrıntılara yer verildiği belirtiliyor.

Ancak anlaşmaya varılmasıyla süreç tamamlanmış değil. SPD, koalisyon anlaşmasını parti üyelerinin onayına sunma sözü vermişti. SPD, koalisyon anlaşmasına imzayı atmadan önce 463 binden fazla üyesinin anlaşma ile ilgili fikrini soracak.

Koalisyon anlaşması ayrıca üç partinin yönetim kurullarına da sunulacak.

SPD lideri Schulz başkanlığı bırakıyor

Öte yandan Sosyal Demokrat Parti lideri Martin Schulz görevinden çekileceğini de açıkladı.

62 yaşındaki Schulz’un, partisindeki koalisyon anlaşması oylamasının ardından koltuğunu devredeceği bildirildi.

SPD’li yetkililerin Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamaya göre, Schulz koltuğunu partinin meclis grup başkanı Andrea Nahles’e bırakacak.

Previous post
'Kadın sporculara yardım etmek günah' dedi iddiası
Next post
İstanbul'da 2 kadın eşleri tarafından saldırıya uğradı: Biri hayatını kaybetti, diğeri yaralandı