Ana SayfaDünya‘Casus krizi’ tırmanırken: Rusya’dan ‘çekimser’ kalan NATO ülkesi Türkiye’ye övgü

‘Casus krizi’ tırmanırken: Rusya’dan ‘çekimser’ kalan NATO ülkesi Türkiye’ye övgü

HABER MERKEZİ – Rusya, Skripallerin sinir gazı saldırısıyla zehirlenmeleri sonucu başlayan kriz sürerken Türkiye’nin Britanya ile dayanışma için Rus diplomatları sınır dışı etme kararı almamış olmasını “sorumlu bir davranış” olarak değerlendirdi.

Eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının İngiltere’nin Salisbury kentinde sinir gazı saldırısıyla zehirlenmeleri sonucu Britanya ve Rusya arasında başlayan kriz, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’nin de katılımı ile tırmanarak sürüyor.

Son olarak NATO, ittifakın genel merkezinde bulunan 7 Rus diplomatın akreditasyonlarını iptal edip 3 Rus diplomatın da akreditasyon başvurusunu reddetmişti.

Krizde “Rusya’ya karşı bir karar almayacağız” diyen NATO ülkesi Türkiye’nin tutumu ise ‘çekimser’.

Ankara’nın bu tavrıyla ilgili bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ‘memnuniyetini’ dile getirdi.

NATO ülkesi olan ve Avrupa Birliği ile çeşitli ortaklıklar konusunda müzakere aşamasında olan pek çok ülkenin aksine, Türkiye’nin, ‘casus krizi’ gerekçesiyle İngiltere’yle dayanışma için Rus diplomatları sınır dışı etme kararı almamış olmasına ilişkin olarak, “Bu sorumlu bir davranış” ifadelerini kullandı:

“(ABD ve İngiltere’den gelen) bu baskıya boyun eğmeyip Rusya karşıtı yaptırım kararları almayan ülkelerse hem Rusya ile ikili ilişkileri bakımından hem de uluslararası hukuk bakımından sorumlu davrandılar.”

Ne oluyor?

Eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının İngiltere’nin Salisbury kentinde sinir gazı saldırısıyla zehirlenmeleri sonucu Britanya ve Rusya arasında başlayan kriz dünya geneline yayılmaya devam ediyor.

Saldırıdan Moskova sorumlu tutulurken, Rusya ise Skripal ve kızına karşı saldırı ile ilgisi olmadığını vurguluyor.

Moskova’ya yöneltilen suçlamalar doğrultusunda ABD, Kanada ve 14 Avrupa Birliği üyesi ülke, Rus diplomatları sınırdışı etme kararı aldı.

Ayrıca Avrupa Birliği üyesi olmayan Ukrayna’dan da benzer bir adım geldi. AB ve ABD ile işbirliği gerçekleştirmek adına 13 Rus yetkilinin sınırdışı edileceği açıklandı.

Bunun karşısında Rusya da en az 60 ABD’li diplomatın ülkeden gönderileceğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “AB ve NATO üyesi ülkelerin Rus diplomatları sınırdışı etme kararını şiddetle protesto ediyoruz. Bu adımı düşmanca olarak değerlendiriyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada bu adımın ‘dostça olmayan’ bir yaklaşım olduğu, olaydan ötürü suçlu olanların bulunması kapsamında sınırı aşan bir gelişme olarak olduğu ve Britanya ile dayanışma gösterenlerin bu ‘provokatif’ adımın krizi derinleştirdiği belirtildi.

Türkiye’nin tavrı ise ‘çekimser’. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Britanya ile Rusya arasında yaşanan krizde ABD ve AB ülkelerinin Rus diplomatları sınırdışı etme kararına ilişkin, “Türkiye, Rusya’ya karşı bir karar almayı düşünmüyor” dedi.