Ana SayfaGüncel28 gün kala: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

28 gün kala: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine 28 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, milletvekilliği aday listeleri de netleşti. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP ise seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


19:30 | Erkan Baş: Bizler bu ülkeyi yeniden kurmak için geliyoruz

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Seçim İrtibat Bürosu, İstanbul’un Kadıköy ilçesi Bahariye Caddesi’nde açıldı.

Çok sayıda kişinin katıldığı açılışta konuşan HDP İstanbul Birinci Bölge Adayı Erkan Baş, “Yan yana gelişimiz, kendi öz gücümüzle siyasete müdahaledir” dedi.

Baş, iktidarı eleştirdiği konuşmasında, “Hep beraberdik; Gezi barikatlarında hep birlikteydik, 7 Haziran’da hep birlikteydik, 16 Nisan’da hep beraberdik, şimdi de 24 Haziran’da hep beraber olacağız ve yarım bıraktığımız işi tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.

24 Haziran seçimlerinin tarihi bir önemde olduğunu dile getiren Baş, şöyle devam etti:

“Düzenin bütün partileri, güçlerini el ele vermiş HDP’nin baraj altında kalmasın istiyorlar. Burada Kürt ve Türk işçilerinin, halklarının birlikte yaratacağı kuvvetin farkında olanların paniği vardır. İşte tam da bu nedenle biz seçimlerde HDP’ye oy vermeliyiz. Biz bu barajı yıkarak, paramparça ederek aslında sarayı da yıkacağımızın işaretini vereceğiz. Biz sadece barajı yıkmak için değil, bu sarayı başlarına yıkmak için geliyoruz. 24 Haziran’da büyük bir başlangıcı yaratmak için geliyoruz. Biz Sur’da, Cizre’de sadece bu iktidara teslim olmadıkları için direnen Kürtleri hedef haline getirip, kentlerimizi yakıp yıkanlardan hesap sormak için geliyoruz. Bizler bu ülkeyi yeniden kurmak için geliyoruz.”


18:20 | HDP eş başkanları İstanbul ve İzmir’den seslendi

İstanbul’da yurttaşlara seslenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “HDP’yi baraj altı bırakarak 401 vekil hesabı yapıyorlar. Biz ise 24 Haziran’da değil 80, 180 vekil ile geleceğiz, tüm hesaplarınızı bozacağız” dedi.

İzmir’de konuşan partinin bir diğer eş genel başkanı Pervin Buldan ise “7 Haziran’da başardık, şimdi sıra 24 Haziran’da; bu devran dönecek” diye konuştu.


16:50 | Erdoğan: Ekonomi bizim işimiz 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim kampanyası kapsamında Isparta’da halka seslendi.

Erdoğan, döviz kurundaki artışların ardından ekonomi yönetimine yapılan eleştirilere şöyle yanıt verdi:

“Çıkmış birileri yok kurmuş, şuymuş, buymuş… Geçin o işleri. Kurla, bu manipülasyonlarla bizi vuramazsınız. Biri ‘Kanal İstanbul’u durduracağız’, biri ‘yatırımları durduracağız’ diyor. Ekonomi bizim işimiz. Bunca yatırımları kaynakları çeşitlendirerek biz yaptık. 25 havalimanına 29 tane daha ilave ettik. Bunlara kalsa bunlar yapmazdı. Doğru dürüst bölünmüş yolumuz yoktu. Bunlarla duracak mıyız? Bunlar ne derse desin yatırımlara devam edeceğiz.”


16:30 | Kılıçdaroğlu’ndan 4 aşamalı plan

Eskişehir Sanayi Odası’nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “17. yüzyılın kavramlarıyla 21. yüzyılın sorunları çözülmez” ifadelerini kullanarak 4 aşamalı planını şu sözlerle açıkladı:

  • “Tam demokrasi. Herkesin can ve mal güvenliğinin adıdır tam demokrasi. Siyasetin görevi sizin önünüzdeki engelleri kaldırmaktır.”
  • “Üretim. Üreten Türkiye. Üretmiyorsanız dünyada saygınlığınız olmaz. Üretmiyorsanız sorunlarınızı aşamazsınız, iş barışı sağlayamazsınız. Sanayici üretecek, çiftçi üretecek, üniversite bilim üretecek.”
  • “Güçlü bir sosyal devlet. Gelir dağıtımı eşit olmazsa olmaz. Herkesin karnının doyması lazım.”
  • “Sürdürülebilirlik. Sanayicinin üretmesi lazım, Ar-Ge merkezlerinin olması lazım. Bilgi üretilmesi lazım. Eğitimin olması lazım.”

Kılıçdaroğlu ayrıca Türkiye, İran, Suriye ve Irak’tan oluşacak “Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı” kuracaklarını söyledi.


16:05 | Saadet Partisi seçim beyannamesini açıkladı

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, “Türkiye Vizyonu” başlığıyla partisinin 24 Haziran erken seçimlerine ilişkin ‘seçim beyannamesi’ni açıkladı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Salonu’nda konuşan Karamollaoğlu, 24 Haziran seçimleri için “uçurumdan önceki son çıkış” olarak nitelendirdi ve ilk icraatlerinin vergi yükünü hafifletmek olacağını söyledi.

Karamollaoğlu ayrıca Kürt sorununu “sadece güvenlik eksenli mücadeleden ziyade sosyal, kültürel, siyasi, psikolojik, ekonomik alanlardaki reformlarla” çözeceklerini kaydetti.


15:50| Muharrem İnce: 3B’yi 3Y ile sağlayacağız

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, seçim kampanyası kapsamında İzmir’de miting düzenledi.

İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren İnce, Kürt sorununu çözmekte kullanacağını söylediği “3B” formülünü “3Y” ile gerçekleştireceklerini açıkladı: “Belli bir yönümüz, yöntemimiz, yeni bir yönetimimiz olacak.”


13:40 | HDP adayı bir LGBTİ+ hak savunucusu: Hasan Atik

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili adaylarından biri de LGBTİ+ hak savunucusu Hasan Atik.

Kaos GL’den Yıldız Tar’a konuşan Edirne milletvekili adayı Atik, bir eşcinsel olarak adaylığının parti içerisinde desteklendiğini belirterek, “Seçim kampanyasında da hak savunuculuğu yapmaya devam edeceğim” diyor.

Atik, bütün kimliklere eşit yurttaşlık için çalışmalarını sürdüreceğini vurguluyor.


11:05 | İnce: Suriye, ABD ve Almanya ile barışmalıyız

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşeceğini belirterek, “Suriye ile de ABD ile de Almanya ile de barışmalıyız” ifadelerini kullandı.


10:45 | YSK’den Kürt illerinde 270 bin seçmenin olduğu sandıkların taşınmasına onay

YSK, Kürt illerinde 270 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etti.

19 ilde pek çok ilçe ve köyü kapsayan karar sonrası konuşan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, başvurunun Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmeden önce karara bağlanmasına tepki gösterdi ve kararı “İnsanların oy kullanmasını engellemeye dönük bir hamledir” sözleriyle değerlendirdi.


20:00 | Akşener: TRT’yi satacağım parasını size vereceğim

İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, medyanın muhalefete karşı tavrını eleştirerek, “Dün Kayseri yıkıldı, orada TRT beni tam 38 saniye gösterdi. TRT’yi satacağım parasını size vereceğim” dedi.

Previous post
24 Haziran'a giderken tribünler ne diyor, taraftar ne istiyor?
Next post
Kitapları yakabilirsiniz ama...