Ana SayfaDünyaKuzey Suriye’de peş peşe siyasi suikastler

Kuzey Suriye’de peş peşe siyasi suikastler

HABER MERKEZİ – Kuzey Suriye’de son haftalarda Rakka Sivil Konseyi yöneticisi, Minbiç Askeri Konseyi Sözcüsü ve bir avukata süikast düzenlendiği haberlere yansıdı.

Kuzey Suriye kentlerinden Tel Abyad, Minbiç ve Tabka’da son haftalarda peş peşe faili meçhul suikastler düzenlendiği bildirildi.

Şahin Artan’ın bianet’teki haberine göre, son haftalarda aralarında Rakka Şehir Konseyi’nin bir üyesinin de olduğu iki kişi suikast sonucu öldürüldü, Minbiç Askeri Konseyi Sözcüsü ise suikastten yaralı kurtuldu.

Haberde yer alan suikasler şöyle:

Rakka Sivil Konseyi yöneticisi öldürüldü

Rakka Sivil Konseyi yöneticilerinden Ömer Alluş 15 Mart’ta suikast sonucu hayatını kaybetti.

Associated Press (AP) tarafından geçilen habere göre, Alluş Tel Abyad’daki evinde vurularak öldürüldü. Haberde, YPG komutanlarından Fewza Yûsiv’in değerlendirmesine de yer verildi.

Suikastı “Arap-Kürt hareketine ve IŞİD’in yenilgiye uğratılması sonrası toplumsal barışa bir darbe” olarak nitelendiren Yusiv, Rakka şehir konseyinin kuruluşunda ve Tel Abyad, Rakka ve Tabka’da birlikte yaşama anlayışının geliştirilmesinde Alluş’un kilit rol oynadığını söylüyor ve suikastten Türkiye’yi sorumlu tutuyor.

Alluş’un, Tel Abyad’ın 2015’de YPG tarafından IŞİD’den alınmasının ardından şehirde ortak bir Arap-Kürt idaresinin oluşturulmasında da önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Minbiç Askeri Konseyi sözcüsüne suikast

Alluş suikastinden iki gün sonra, 17 Mart’ta ise Minbiç Askeri Konseyi Sözcüsü Şarfan Derviş’e suikast düzenlendi.

Silahlı saldırıda vücuduna iki kurşun isabet eden Derviş, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Derviş, Türkiye’den Minbiç’e yönelik bir saldırı olması ihtimaline karşı geçen Ocak ayında yaptığı açıklamada, “Her türlü saldırıya cevap vermeye hazırız. Tabii Menbiç’iç savunulması konusunda uluslararası koalisyonla koordinasyonumuz sürüyor” demişti.

Bir avukat öldürüldü

Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre 17 Şubat’ta da Tabka’da, Demokratik Suriye Güçleri’nin istihbarat servisinden olduğu sanılan ve daha önce IŞİD’in Tabka’dan çekilişinde arabulucu olarak rol oynayan bir avukat evine giren kişilerce vurularak öldürüldü.