Ana SayfaGüncelDemirtaş ve Önder’e 5’er yıla kadar hapis istemi

Demirtaş ve Önder’e 5’er yıla kadar hapis istemi

HABER MERKEZİ – HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla 5’er yıla kadar hapis cezası istendi. Duruşma 8 Haziran’a ertelendi.

İstanbul’da 2013’te yapılan Newroz kutlaması sırasında yaptıkları konuşmalar nedeniyle başka bir dosyadan tutuklu olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın duruşmasına devam edildi.


Bir davanın kronolojisi: Tek delil yanlış ses çözümleri


İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 5’inci duruşması Silivri Cezaevi Kampüsü’ndeki duruşma salonunda görüldü.

Demirtaş’ın katılmadığı duruşmada Önder hazır bulundu.

Duruşmayı HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Sibel Uzun, HDP milletvekilleri Erol Dora, Hüda Kaya ve İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticilerinin yanı sıra uluslararası bir heyet de takip etti.

5’er yıla kadar hapis istemi

Duruşma başladıktan hemen sonra Mahkeme Başkanı, savcının mütalaasını sunmasını istedi.

Sanık avukatları ise duruma itiraz etti.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, avukatların konuşarak duruşma düzenini bozduğu iddiasıyla mahkeme salonundan çıkarılmasına karar verdi. Askerler avukatların etrafını sararken mahkeme heyeti cüppelerini bırakarak salondan çıktı.

Daha sonra durumu protesto eden avukatlar ve duruşmayı izlemek için gelen vekiller ile heyet salonu terk etti.

Ardından mahkeme heyeti içeriye geldi. Mütalaasını açıklayan savcı, Demirtaş ve Önder’e “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 5’er yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti ise, Demirtaş’ın bir sonraki duruşmada Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile hazır edilmesine karar verdi.

8 Haziran tarihine ertelenen duruşma Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde görülecek.


Hapsi istenen Demirtaş’ın adaylığı tehlikede mi?