Ana SayfaÇalışma YaşamıBarilla işçilerinin grevi 10’uncu gününde: ‘Bu ücretle çalışmayı hak etmiyoruz’

Barilla işçilerinin grevi 10’uncu gününde: ‘Bu ücretle çalışmayı hak etmiyoruz’

HABER MERKEZİ – Bolu’da Tek Gıda-İş Sendikası üyesi olan Barilla işçileri, 10 gündür grev yapıyor. Greve çıkan işçi sayısı 160’ın üzerinde. İşçiler, patrondan yüzde 20’lik zam talebinde bulunuyor.

Bolu’da kurulu Barilla Makarna Fabrikası’nda toplu sözleşme sürecinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle greve çıkan işçilerin grevi 10’uncu gününde.

Sözleşme görüşmelerinden başta ekonomik maddeler olmak üzere anlaşma sağlanamaması üzerine 161 işçiyle birlikte greve çıktıklarını söyleyen Tek Gıda-İş İşyeri Temsilcisi Cengiz Işıkyıldız, sendikalı olup de greve katılmayan 10 işçinin olduğunu ancak üretimin tamamen durduğunu söyledi.

“İşçiye kaşıkla verilen kepçe ile alınıyor”

Çalışma koşullarında da sıkıntı olduğunu ancak grevi tetikleyen en önemli faktörün geçim sıkıntısı olduğunu ifade eden Işıkyıldız, Evrensel muhabirlerine yaptığı açıklamada, asgari ücretin biraz üstünde yaklaşık 1800 lira ücret aldıklarını aktardı.

Bu ücretle geçinmenin, çocuk okutmanın, temel gıda maddelerini almanın, faturaları karşılamanın zor olduğunu dile getiren Işıkyıldız, “22-23 yıldır bu fabrikada emek veren hiçbir işçi arkadaşımız bu ücretle çalışmayı hak etmiyor” dedi.

Son dönemde her şeye zam geldiğini ve bunun tedirginliği artırdığını belirten Işıkyıldız, “Yani işçiye kaşıkla verilen kepçe ile alınıyor” diye konuştu.

“Grev bizi birbirimize yakınlaştırdı”

Üretimdeyken işçilerin birbirini çok iyi tanımadığını da ifade eden Işıkyıldız, “Yemek molalarında, servislerimizde sadece merhabalaşabiliyorduk. Grev bizi birbirimize yakınlaştırdı. Arkadaşlarımızın hayatlarına dair çoğu şeyi grev sayesinde öğrendik. Evlerimize gidip gelmeye başladık” dedi.

Grevdeki diğer işçiler de ailelerinin arkalarında olduklarını, grevin başarıyla sonuçlanması için onların da ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

Ne olmuştu?

Tek Gıda-İş Sendikası üyesi Barilla işçileri ile patron arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca 160 işçi, 5 Temmuz’da greve çıkmıştı.

Görüşmelerde işçilerin yüzde 20’lik zam talebine karşılık patron yüzde 15 zam dayatmıştı.

Previous post
Göbeklitepe'de yeni tapınak ve dikili taşlara rastlandı
Next post
3 ilde ev baskınları: HDP milletvekili adayı dahil en az 14 gözaltı