Ana SayfaÇalışma YaşamıİZBAN işçilerinin grevi 4. günde: Talepler karşılanana kadar devam edeceğiz

İZBAN işçilerinin grevi 4. günde: Talepler karşılanana kadar devam edeceğiz

HABER MERKEZİ – Toplu iş görüşmelerinde zam talepleri kabul edilmeyince greve çıkan İZBAN işçileri, “Taleplerimiz kabul edilinceye kadar grevde kararlıyız. Grev bitsin İzmir halkını taşımaya devam edelim istiyoruz” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak kuruluşu olan İZBAN ile şirket bürokratları ve Türk İş’e bağlı Demiryol – İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine işçiler 10 Aralık’ta greve girmişti.

4 gündür grevde olan işçiler, talepleri kabul edilinceye kadar greve devam edeceklerini belirtti.

MA’dan Ayşe Sürmen ve Ruken Demir’e konuşan sendikanın Şube Yönetim Kurulu üyesi Celal Dağaşan, greve başlama nedenlerini şöyle açıkladı:

“Her gün öleceğimize bir kere ölelim. Açlık sınırı içinde yaşıyoruz. Bu koşullar düzeltilmediği zaman çalışmanın da bir anlamı yok. Grevimiz işverene veya yolculara yapılmış bir eylem değil. Kendi geleceğimiz ve çocuklarımız için hak ekmek mücadelesi veriyoruz. İşveren açıklamaları yaptı ve basına verdiği bilgiler gerçek değildir. Biz işverenin basında abartıldığı gibi çok büyük rakamlar istemiyoruz. Türkiye’de işçi hakları sömürülüyor. Çalışanlarda emek mücadelesi vermeye devam ediyor. Bir an önce taleplerimiz kabul edilsin. Biz burada şov yapıp greve devam etme niyetimiz yok. Taleplerimiz kabul edilinceye kadar grevde kararlıyız. Grev bitsin İzmir halkını taşımaya devam edelim istiyoruz.”

Uzun çalışma saatleri, düşük ücret

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz de, grevde olanlar arasında farklı 6 farklı meslek dalında çalışanların olduğunu söyledi.

Çalışanların sabah 05.00’te işe başladığını ve gece 01.00’e kadar işlerinin bitmediğini belirten Eryüz, devamla şunları aktardı:

“Bu arkadaşlarımız dağınık çalışma düzenlerinden dolayı aile yapılarının da bozulma sebebidir. Hiç olmazsa sosyal olarak bu arkadaşlarımıza bir katkı olsun diye vardiya pirimi de istedik. Ancak bu taleplerimizin hiç biri kabul edilmedi. 56 kişi asgari ücretle çalışıyor. Arkadaşlarımız aldığı asgari ücret enflasyon karşısında yenik düşüyor. 2017-2018 yılında işe girenler 2 bin 29 TL ücrete düştüler. Bu şekilde devam ediyor. İşveren kamuoyuna bilgilendirme mesajı atmış. Mesajda yazdığı ortalama ve en yüksek rakamlar olduğunu söylemiş. Ortalama ve yüksek nasıl bir şey oluyorsa bizde anlamadık. Ortalama diye yazdığı rakamları bizim önümüze koysunlar biz her şeyden vazgeçip sözleşmeye imzalayacağız.”

‘Adım atılmazsa İZBAN’ı kapatsınlar’

İZBAN’ın çalışmadığı her günde 462 bin TL zarar edeceğine dikkat çeken Ervüz, şunları söyledi: “Bunu 30’la çarparsak 13 milyon 860 bin TL bir ayda zarar etmiş oluyorlar. Bu bizim bir yılda istediğimiz toplam para bile değil. Bizim bunu işverene anlatmamız zor.”

Grevlerini sürdüreceğini yineleyen Eryüz, şu ifadeleri kullandı:

“Sabah 07.00’den akşam 21.00’e kadar nöbet tutuluyor. Arkadaşlarımızla birlikte neler yapılabileceğine dair görüşmeler yapılıyor. Eylemselliği nasıl yürüteceğimizi nasıl kamuoyu oluşturacağımız kararlaştıracağız. Arkadaşlarımıza danışılmadan hiçbir eylem hayata geçirmiyoruz. Herhangi bir adım atılmazsa o zaman İZBAN’ı kapatsınlar. Önemli olan bizim direncimiz ve bizde bu direnci gösteriyoruz.” 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır'ın 3 ilçesinde sokağa çıkma yasağı
Sonraki Haber
Trump'ın eski avukatına 3 yıl hapis cezası