Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayısı 98 milyonu aştı

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 98 milyonu aştı

HABER MEREZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 2 milyon 100 bini geçti. Toplam vaka sayısı ise 98 milyonun üzerinde. Bir milyondan fazla kişinin aşılandığı Türkiye’de ise resmi verilere göre can kayıpları 25 bine yaklaşıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


MEB, öğrenciler için isteğe bağlı nakil ve geçiş işlemlerinin açıldığını duyurdu

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı resmi/özel eğitim kurumlarında öğrenciler için isteğe bağlı nakil ve geçiş işlemleri açıldı.

MEB’den yapılan açıklamada, Covid-19 salgın tedbirleri kapsamında daha önce resmi/özel eğitim kurumlarında isteğe bağlı nakil ve geçiş işlemlerinin öğrenci hareketliliğinin azaltılması adına durdurulduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, salgınının yayılma hızının düşmesi, etkilerinin azalması, hayatın olağan akışına dönmesi sürecinin de başarıyla tamamlanabilmesi adına nakil ve geçiş işlemlerinin açılacağı belirtildi ve eklendi:

 “Temel eğitim düzeyindeki öğrenciler için Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda dönem atlatma işlemleri tamamlandıktan sonra, ortaöğretim düzeyindeki öğrenciler için ise Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 37 ve 38’inci maddesi hükümleri doğrultusunda yapılan isteğe bağlı öğrenci nakil işlemlerinin yarıyıl tatilinin ilk haftasından itibaren haftalık olarak yapılmasına karar verilmiştir.”


Erdoğan: ‘Dükkanlar kapanıyor, şirketler kapanıyor’ diyorlar, kapanan falan yok

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde konuştu.

“Her ne kadar bu salgın beraberinde çeşitli zorluklar, sıkıntılar getirse de iş dünyamızın önünde yeni fırsat pencereleri de açıyor” diyen Erdoğan, “Türk firmaları kaliteli ürünleri, rekabetçi fiyatları ve güvenilir oluşlarıyla rakiplerine adeta fark atıyor” dedi.

Aşılamanın artmasıyla beraber dünya genelinde salgının gerileyerek taşların yerine oturacağını söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin yakaladığı ivmenin daha da artacağını ifade etti.

2020’de kurulan şirket sayısının salgına rağmen yüzde 20 artarak 101 bin 318’e ulaştığını söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı dostlar, bugün de geldi yanıma diyorlar ki ‘Dükkanlar kapanıyor, şirketler kapanıyor.’ İşte açıklıyorum rakamı, öyle kapanan falan yok ki, bunlar öyle sıradan şirketler falan da değil. Bunlar güçlü şirketler, ihracat yapıyorlar. Her şey ortada ama birileri de buralardan nemalanmak istiyor.”


Johnson: Covid-19’un mutasyona uğramış yeni türü daha ölümcül olabilir

Britanya Başbakanı Boris Johnson, ülkede tespit edilen Covid-19’un mutasyona uğramış yeni türünün daha ölümcül olabileceğini söyledi.

Basın toplantısında konuşan Johnson, “Daha hızlı yayılmanın yanında, bazı kanıtlar virüs mutasyonunun daha ölümcül olabileceğine işaret ediyor” dedi.

Johnson ülkenin sağlık sisteminin yaşadığı büyük baskının nedeninin “ağırlıkla” yeni mutasyon yüzünden olduğunu da söyledi.

Yeni mutasyon ile öncesindeki verilerin matematiksel olarak karşılaştırılması ile elde edilen verilere göre, yeni mutasyonun yüzde 30 daha ölümcül olduğu değerlendirildi.

Hükümetin bilim konusunda başdanışmanı olan Sir Patrick Vallance, daha ölümcül olma ile ilgili elde edilen verilerin “henüz yeterince güçlü olmadığını” kaydetti.

Salgın trendinde elde edilen verilere göre, 60 yaşındaki bin hastada 10 ölüm yaşanması tahmini ortaya konuluyordu. Ancak yeni mutasyonla bu sayının 13’e çıkabileceği değerlendiriliyor.

Britanya’daki Covid-19’un yeni türü ilk olarak Eylül 2020’de tespit edilmiş ve yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu aktarılmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni türün Britanya’dan sonra 60’dan fazla ülkede görüldüğünü açıklamıştı.


Bakan Koca: Brezilya’dan gelen uçuşlar geçici olarak durduruldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyona uğramış Covid-19’un yeni türüyle Brezilya’dan Türkiye’ye olan uçuşların geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

Daha önce de Britanya, Güney Afrika ve Danimarka’dan uçuşlar durdurulmuştu.


İçişleri Bakanlığı’ndan sokağa çıkma kısıtlaması öncesi açıklama

İçişleri Bakanlığı hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili hatırlatma açıklamasında bulundu.

Kısıtlama bu akşam saat 21.00’de başlayıp Pazartesi sabah 05.00’te bitecek.

Buna göre;

  • Market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve çiçekçiler bugün saat 20.00’ye kadar, Cumartesi ve Pazar günleri ise 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacaktır. Yine belirtilen süre içerisinde marketler, bakkallar, manavlar, kasaplar, kuruyemişçiler ve çiçekçiler telefonla ya da online olarak aldıkları siparişleri teslim edebileceklerdir.
  • Lokanta/restoran, pastane ve tatlıcı tarzı işyerleri ise bugün saat 20.00’ye kadar paket servis+ gel-al şeklinde, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterecek olup bu işyerleri Cumartesi ve Pazar günleri 10.00-24.00 saatleri arasında paket servis faaliyetlerine devam edebileceklerdir.
  • Cumartesi ve Pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamûl ruhsatlı işyerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacaktır.
  • Online sipariş firmaları da Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerinde 10.00-24.00 saatleri arasında siparişleri teslim edebileceklerdir.
  • Yurttaşlar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan günlerde (Cumartesi-Pazar) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçi, çiçekçi ve fırın ya da ekmek satış bayilerine yürüyerek gidip gelebilecekler.

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 149 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 967 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 420 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 163 bin 342 test yapıldığı ve 734 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 149 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 6 bin 18 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 5 bin 967. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 418 bin 472’ye yükseldi.


İstanbul Havalimanı’nda antikor testi yapılmaya başlandı

İstanbul Havalimanı’nda Corona virüsü salgını için kurulan ve PCR testi yapılan merkezde artık antikor testi de yapılıyor.

İsteğe bağlı olarak antikor testi yaptırmak isteyen yolcuların uçuş öncesi yapılan testlerin sonuçlarını en fazla 4 saat içinde alacağı belirtildi.

Testler İstanbul Havalimanı’nda kurulan laboratuvarlarda sonuçlandırılıyor.


Erdoğan: 10 milyon adet aşı daha gelecek

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Covid-19 aşısına dair açıklamalarda bulunan Erdoğan, “İkinci parti aşılar için Çin’den onay çıktı. Büyük ihtimalle bu hafta sonuna kadar gelebilir. Beklentimiz 10 milyon gelecek ve bu yaş grubu, huzurevlerinde vesaire kalanlarına yönelik aşılarımız devam edecek. Aşı süreci devam edecek” dedi.


Mersin’de sağlıkçı ölümleri Türkiye ortalamasının üzerinde

Corona virüsü salgınından en çok etkilenen illerden biri olan Mersin’de Büyükşehir Belediyesi’nin verilerine göre, 2020 yılı içinde bin 300 kişi hayatını kaybetti.

Kentte sekizi doktor 16 sağlık emekçisi de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Sağlık emekçilerinin yaşadığını sorunlara dikkat çeken Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, kent genelinde vaka sayısının yüksek olduğunu özellikle Aralık ayında günlük bin 500’e yükseldiğini söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ömer Akın’a konuşan Antmen, 1 Kasım’dan itibaren yeniden kısıtlamalara gidilmesinin vaka oranında düşüşü sağladığını kaydetti ve günlük 250 kişide virüs tespit edildiğini ifade etti.

Hem hastane polikliniklerinde hem servislerde hem de yoğun bakımlarda hasta sayısında azalma olduğunu ifade eden Antmen, şunları dile getirdi:

“Ne yazık ki sağlık emekçilerinin ölümleri durmuyor. Özellikle Mersin, doktor ölümleri ve genel olarak sağlıkçı ölümleri açısından çok vahim bir durumda. Mersin’in nüfus olarak Türkiye’nin yüzde 2’si olduğunu düşünürsek sağlık emekçilerinin hayatını kaybetme oranının da yüzde 2 olmasını beklemek gerekiyor fakat yüzde 5’lik bir ölüm oranı var Mersin’de.”

“Bu hastalığın meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerekiyor” diyen Antmen, sözlerine şöyle devam etti:

“Şuan da hükümet bunu meslek hastalığı olarak kabul ettiğini beyan ediyor ama bu gerçek değil. Çünkü bir illiyet bağı arıyor. Sağlık çalışanı öldüğü zaman hastalığı hastaneden veya bir hastadan kaptığını ispatlarsa meslek hastalığı sayılır. Bunu yapamazlarsa meslek hastalığı sayılmayacak. Bir sağlık çalışanı bunu kanıtlamak zorunda kalmamalıdır.” 


Dünya genelinde hastalığı atlatanların sayısı 70 milyon seyrinde

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 98.092.928
  • Can kayıpları: 2.100.464
  • İyileşenler: 70.486.766
  • Aktif vakalar: 25.505.698

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (25.196.086)
  • Hindistan (10.626.200)
  • Brezilya (8.699.814)
  • Rusya (3.655.839)
  • Britanya (3.543.646)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (420.285)
  • Brezilya (214.228)
  • Hindistan (153.067)
  • Meksika (146.174)
  • Britanya (94.580)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HSK, dokuz hakim ve savcıyı meslekten çıkardı
Sonraki Haber
İstanbul'da bir fotoğraf sergisi: 'Simyacı'