Ana SayfaKitapYüksek teknoloji dünyasının yükünü taşıyan beyne bir bakış: “Dağınık Zihin”

Yüksek teknoloji dünyasının yükünü taşıyan beyne bir bakış: “Dağınık Zihin”

HABER MERKEZİ -Hemen hemen her birimizin yaşadığı zihin dağınıklığı sorununu bir sinir bilimci ile bir psikoloğun gözünden irdeleyen “Dağınık Zihin” isimli çalışma, Metis Yayınları’ndan çıktı. Türünün ilk örneği olan bu kitap, sadece yüksek enformasyonunun insan beynine bindirdiği yükü irdelemiyor, aynı zamanda bununla mücadele için pratik ipuçları ve tavsiyeler sunuyor.

Yüksek teknoloji dünyasında insan beyninin durumuna ait bir çerçeve sunmayı hedefleyen “Dağınık Zihin” isimli çalışma Metis Yayınları etiketiyle raflarda.

Aysun Babacan’ın Türkçeleştirdiği kitap, günümüzde hemen hepimizin muzdarip olduğu zihin dağınıklığı sorununu bir sinir bilimcinin ve bir psikoloğun bakış açısından ele alıyor.

Türünün ilk örneği olan kitapta fizyoloji ve psikiyatri profesörü Adam Gazzaley ile araştırmacı psikolog Larry Rosen, aslında çok tanıdık bir sorundan yola çıkıyor ve şu soruyu yöneltiyor: “Beynimiz inanılmaz bilgi işleme sistemlerine ve insanlığın tanıdığı en karmaşık yapıya sahiptir. Fakat yine de eve dönerken süt almayı unutuyoruz. Peki bu nasıl olabiliyor?”

Zihin dağınıklığı ile gündelik örneklerden yararlanarak meselenin bilimsel temellerine eğilen kitap, maruz kalınan bilgi dozajının artışını inceliyor. Bunun insan beynine bindirdiği yükü benzersiz bir bakış açısıyla değerlendirme gayesindeki çalışma ayrıca bu durumlarla nasıl mücadele edilebileceğine de ışık tutuyor.

Gazzaley ve Rosen, kitabın ilk kısmında insan beyninin bilişsel kontrol mekanizmasını açıklayarak şu gibi soruları yanıtlıyor:

  • Bir hedefe odaklanmışken dikkatimiz neden kolayca dağılır?
  • Bir işi bitirmeden diğerine geçmeye yatkın olmamızın evrimsel temeli nedir?
  • Dikkatimizi birkaç şey arasında bölüştürmeye çalıştığımızda neler olur? Dikkat kapasitemiz hayatımızın çeşitli evrelerinde nasıl değişir?

Kitabın ikinci kısmında ise yüksek teknoloji dünyasındaki koşulların bilişsel kontrol mekanizmamız üzerindeki bozucu etkileri ele alınıyor:

  • Bilişim çağında her an her türlü bilgiye erişebilmemiz dağınık zihinlerimizi nasıl etkiliyor?
  • Bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi cihazlar sürekli daldan dala atlama eğilimimizi nasıl besliyor?
  • Güvenliğimizi, sağlığımızı ve ilişkilerimizi tehdit ettiği durumlarda bile yüksek teknolojili cihazlarımızın cazibesine neden direnemiyoruz?
  • Teknoloji bağımlılığımız can sıkıntısı ve kaygı gibi içsel faktörleri nasıl artırıyor?

Kitabın son kısmında ise yazarlar, zihnimizin dizginlerini elimize almamıza yardımcı olacak pratik ipuçları ve tavsiyeler sunuyor.


Gazete Karınca
Previous post
İzmir'de Burcu Saraçoğlu evinde yaşamını yitirmiş halde bulundu
Next post
Gazeteci Gökhan Öner'e 10 ay hapis cezası