Ana SayfaGüncelAnkara Katliamı davası başladı

Ankara Katliamı davası başladı

HABER MERKEZİ – 101 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Katliamı davası başladı. 15’i tutuklu 36 sanığın yargılandığı davada sanıklar ve avukatlar arasına jandarma barikatı kuruldu. Duruma tepki gösteren avukatlar “Bu şekilde nasıl sorgulama yapacağız” diye sordu.Duruşma salonunda ailelere “Şov yapıyorsunuz” diyen 2 polis avukatların müdahalesi ile dışarı çıkarıldı.

Ankara Garı’nda 10 Ekim 2015 tarihinde yapılmak istenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD tarafından düzenlenen ve 101 kişinin yaşamını yitirdiği canlı bomba saldırısına ilişkin açılan davanın ilk duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Duruşma öncesi 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla adliye önünde basın açıklaması yapıldı.

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakine Coşkun, “Bugün, yaklaşık 1 yıldır verdiğimiz adalet mücadelesi ve dayanışma sonucu olarak buradayız. Adalet istiyoruz. Haksızlıklara karşı durmak için buradayız. Cumhuriyet tarihinin en büyük yargılanmasında malesef mağdurlar, tanıklar olarak burdayız. Gerçek katiller ortaya çıkarılıncaya kadar davamızın takipçisi olacağız” dedi.

Ardından KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen konuştu. Özgen, “Bizi korkutarak sindirmeye çalıştılar. Biat etmeye çalıştılar. Korkmadık, biat da etmedik. 100 canımızın anısına bağlı olarak onları unutmadık, unutmayacağız. Yüzleşme sürecini kazanacağız” dedi.

Açıklamanın ardından aileler davanın ilk duruşmasına katılmak için adliyeye geçti. HDP Milletvekilleri Mithat Sancar, Filiz Kerestecioğlu, Müslüm Doğan ve Sırrı Süreyya Önder, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Suruç Aileleri İnisiyatifi ile çok sayıda kurum temsilcileri davayı takip etmek üzere Adliyeye geldi.

Davayı çok sayıda barodan avukatlar takip ediyor. Sanıklar kasklı, çelik yelekli jandarma koruması altında salona getirildi. Aileler, sanıklara tepki gösterdi. Duruşma salonunda ailelere “Şov yapıyorsunuz” diyen 2 polis avukatların müdahalesi ile dışarı çıkarıldı.

Sanıklarla avukatlar arasına jandarma barikatı kurulmasına avukatlar tepki gösterdi. Avukatlar mahkeme heyetine “Bu şekilde nasıl sorgulama yapacağız” diye sordu.

Duruşmaya 2’si tutuksuz 14 sanık getirildi. Antep’te tutuklu bulunan Abdülhamid Boz, Abdülmuttalip Demir ve Talha Güneş ise SEGBİS yöntemiyle ifade verecek.

Duruşma tutuklu ve tutuksuz sanıkların kimlik tespitleriyle başladı. Duruşma 11 Kasım’a kadar devam edecek.

Davada 36 sanıktan sadece 10’u tutuklu. 22 sanık firari durumda.

Sanıklar hakkında toplam 7 bin 631 yıldan, 11 bin 750 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Sanıklar “anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek” ve “terör örgütünün faaliyeti kapsamında öldürmeye teşebbüs etmek” ve “terör örgütünün faaliyeti kapsamında ruhsatsız silah ve patlayıcı madde bulundurmak” suçlarından yargılanıyor.