Ana SayfaGüncelSoylu’nun homofobik söylemi Meclis’te: ‘Bakanlığınız döneminde kaç LGBTİ cinayeti işlendi?’

Soylu’nun homofobik söylemi Meclis’te: ‘Bakanlığınız döneminde kaç LGBTİ cinayeti işlendi?’

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Mithat Sancar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök’ü hedef alan homofobik ve nefret içerikli sözlerini Meclis’e taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Trabzon’daki ‘referandum’ konulu toplantıda Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘başkanlık’ ile ilgili sözlerini eleştirel bir dil ile köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök’ü homofobik ve nefret içerikli sözlerle hedef alması Meclis’in gündemine taşındı.

Konuyla ilgili bir soru önergesi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Mithat Sancar, her dört nefret söyleminden birinin siyasetçiler tarafından üretilmekte olduğuna dikkat çekerek, bu söylemin nefret suçlarını arttırdığına işaret etti.

Soylu’nun Özkök’e yönelik A”merika’da, Avrupa’da nonoşlarla mı olacaksın, kimlerle birlikte olacaksan onlarla birlikte ol” sözlerini anımsatan Sancar, nefret söyleminin tanımını hatırlatarak da TDK’nin Türkçe sözlüğünde “nonoş” kelimesinin “homoseksüel erkek” olarak tanımlandığını ve bu tanımın da aşağılama amaçlı kullanımının cinsiyetçi ve ayrımcı bir söylem olduğunu vurguladı.

Yakın zamanda nefret cinayetlerinde hayatını kaybedenleri de anımsatan Sancar,  Süleyman Soylu’ya “Nonoş derken tam olarak kimleri kastettiniz?” diye sordu.

HDP’li vekil devamla da Soylu’nun şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • Bakan olduğunuz ülkede LGBTİ’ler her gün şiddete uğrarken, nonoş kelimesini aşağılayıcı bir biçimde kullanmanın bu şiddete nasıl etki edeceğini düşünüyorsunuz?
  • Bakan olduğunuz günden bugüne kaç LGBTİ cinayeti işlenmiştir, kaçının failine ulaşılabilmiştir?
  • Bakan olduğunuz günden bugüne LGBTİ’lere yönelik kaç şiddet eylemi rapor edilmiştir, kaçının failine ulaşılabilmiştir?
  • Failleri bulunmayan nefret cinayetlerinin aydınlatılması için bakanlığınızın ne tür girişimleri olmuştur?

Ne olmuştu?

Başbakan Yıldırım, 4 Mart’ta Kırşehir’deki ‘referandum’ mitinginde ‘yen sistemi’ “Tek adam olacak, patron da millet olacak” sözleri ile anlatmıştı.

Ertuğrul Özkök de Yıldırım’ın bu ifadesini eleştirel bir dille köşesine taşımış, 7 Mart’ta Hürriyet’te yer alan yazısında şunları söylemişti:

Demek ki… Yüzde 57 oy alan Adnan Menderes milletin adamı değilmiş… Demek ki… Yüzde 55 oy alan Süleyman Demirel, milletin adamı değilmiş. Demek ki… Yüzde 40’ların üzerinde oy alan Bülent Ecevit, Turgut Özal milletin adamı değilmiş… Başbakan olarak oyunu yüzde 47’lere kadar çıkaran Tayyip Erdoğan’ın döneminde, patron millet değilmiş.

Yıldırım’ın ‘başkanlık’ ile ilgili sözlerini eleştirel bir dil ile köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök daha sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından homofobik ve nefret içerikli sözlerle hedef alınmıştı.

“Sayın Başbakanımıza laf ediyorsun, dilin çok uzamış senin” diyerek Özkök’e seslenen Soylu, Trabzon’daki ‘referandum’ toplantısında nefret içerikli şu konuşmayı yapmıştı:

Bak Sayın Başbakanımıza laf ediyorsun, senin kimlerin sözcülüğünü yaptığını biz bu ülkede biliyoruz. Kimin sözcülüğünü yapıyorsun Ertuğrul Özkök? Bilmediğin işlere karışma, git Amerika’da, Avrupa’da nonoşlarla mı olacaksın, kimlerle birlikte olacaksan onlarla birlikte ol. Edepsiz adam. Sakın ha sakın bir daha sesini çıkarma. Yazını yazacaksan yaz, sözlerini ortaya koyacaksan koy. Bu milletin sabrını zorlamayın.




Önceki Haber
Hedefi su altında 192 saatten fazla kalmak: 'Sponsora ihtiyacım var'
Sonraki Haber
Woman Interrupted: Bir konuşmada kadının sözü kaç kere kesiliyor?