Ana SayfaGüncelGazetecilerden ‘Cumhuriyet davası’na katılım çağrısı: Hakikat kazanacak

Gazetecilerden ‘Cumhuriyet davası’na katılım çağrısı: Hakikat kazanacak

HABER MERKEZİ – Cumhuriyet Gazetesi’nin tutuklu yazar ve yöneticilerinin yargılandığı davanın 24 Temmuz’da görülecek ilk duruşması öncesi davaya katılım çağrısı yapan gazeteciler, “Sanılmasın ki bu yalanlar, üretenlerin yanına kar kalacak. Emin olun ki hakikat kazanacak” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi’ne dönük gerçekleştirilen operasyonda tutuklanan 11 yazar, çizer, muhabir, avukatın yargılandığı davanın ilk duruşması 24 Temmuz’da İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Dava öncesi “Cumhuriyet Davası Koordinasyonu” düzenlediği basın açıklamasıyla davaya katılım çağrısı yaptı.

Cumhuriyet Gazetesi önünde yapılan açıklamayı gazeteciler adına Ertuğrul Mavioğlu yaptı.

‘Yazan, haber yapan, karikatür çizen ‘terörist’ diye yaftalanıyor’

Türkiye’nin en eski gazetelerinden biri olan Cumhuriyet’in kurmaca bir iddianame ile susturulmaya çalışıldığını ifade eden Mavioğlu, şunları söyledi:

Cumhuriyet’in 11 yazar ve çalışanı halen tutuklu. Gazetecilerin tutuklanmasının gerekçeleri arasında ‘yayın politikasının değiştirilmesi’ dahi yer alabiliyor. Yazan, haber yapan, karikatür çizen ‘terörist’ diye yaftalanıyor. Sahada haber takibi yapan gazeteciler silahla tehdit edilmeye varan baskılarla engelleniyor. Yüzlerce internet sitesi Anayasa’ya aykırı erişim engeli kararlarıyla kapatılırken, sansür ve otosansür sıradanlaşıyor. Tehditler, davalar, baskılar ve işsizlik nedeniyle onlarca gazeteci ülkeyi terk etti.

‘Hapishanelerdeki gazetecilerle dayanışanlar da iktidarın hedefinde’

Türkiye’de ve dışarıda kalabilen gazetecilerin her şeye rağmen halkın haber alma hakkı için, basın özgürlüğü için, demokrasi için hakikati dillendirmeye devam ettiğini vurgulayan Mavioğlu şöyle devam etti:

Hapishanelerdeki gazeteci arkadaşlarıyla dayanışan herkes bugün iktidarın ve iktidar medyasının hedefinde. Gün geçmiyor ki havuz medyasından yalan ve spekülatif nitelikte hedef gösterici ‘haber’ler yayınlanmasın. Hapishanelerdeki gazetecilerin akrabaları dahi bu çirkef yayınlardan nasibini alıyor.

Sanılmasın ki bu yalanlar, üretenlerin yanına kar kalacak. Emin olun ki hakikat kazanacak.

Türkiye’yi bu karanlıktan aydınlığa çıkaracak olan hakikatin ışığıdır. Bu ışık da özgür gazetecilerin ve tüm baskılara rağmen adalet arayanların ellerindedir. Halkın haber alma hakki ve basın özgürlüğü önündeki engellere son verilsin! Sansürün kaldırılışının 109’uncu yılında yüz karası bir dava görülecek. Gazetecilere özgürlük demek için, halkın haber alma hakkı için. Cumhuriyet davasının ilk duruşmasının görüleceği 24 -28 Temmuz tarihleri arasında sabah 09.00’da Çağlayan Adliyesi önündeki büyük buluşmadaki yerimizi alalım! Bu Cumhuriyet davası, Cumhuriyet’e sahip çıkalım. Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet.

Gazetenin yazar ve yöneticilerinden Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Güray Öz, Hakan Kara, Turhan Günay, Musa Kart, Önder Çelik, Bülent Utku, M. Kemal Güngör 9 ay önce tutuklanmıştı.

Gazeteci Ahmet Şık ise 7 buçuk aydır cezaevinde bulunuyor.

Gazeteciler iddianamede “ByLock kullanıcılarıyla irtibatlı olmak” ve “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve “örgüt üyeliği” gibi iddialarla suçlanıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'li Sarıyıldız’ın da vekilliği düşürülüyor: Rapor Genel Kurul’a sevk edildi
Sonraki Haber
Beyaz Saray sözcüsü Spicer istifa etti