Ana SayfaEkolojiErdoğan iklim zirvesinde konuştu: Millet Bahçeleri’yle yeşil alanları hızla arttırdık

Erdoğan iklim zirvesinde konuştu: Millet Bahçeleri’yle yeşil alanları hızla arttırdık

HABER MERKEZİ – Dünya İklim Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millet Bahçeleri projesiyle yeşil alanları hızla arttırdık” dedi.

İki gün sürecek Dünya İklim Zirvesi, ABD’nin ev sahipliğinde sanal ortamda başladı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın ​​​​​​​26 Mart’ta, 40 dünya liderine gönderdiği davet üzerine toplanan zirve Biden’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Zirvede AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir konuşma yaptı.

Erdoğan, ‘sera gazı emisyonlarında tarihsel sorumluluğu neredeyse bulunmayan Türkiye’nin, küresel iklim rejiminde adil bir konumda değerlendirilmesi gerektiğini’ ifade etti

Türkiye’nin bu olumsuzluklardan etkilenen ülkeler arasında olduğunu belirten Erdoğan, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak amacıyla yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

Türkiye’nin orman alanını ve ağaç servetini çoğaltmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, çevreyi korumak için önemli yatırımlar yaptıklarını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Son 18 yılda 5,1 milyar fidanı toprakla buluşturarak orman varlığımızı 20,8 milyon hektardan 23 milyon hektara çıkardık. İklim değişikliğiyle mücadelede yol haritamızı teşkil eden Ulusal İklim Değişikliği Strateji ve Eylem Planı ile İklim Değişikliği Uyum Strateji ve Eylem Planı’nı 2030 ve 2050 hedefleri doğrultusunda güncelliyoruz. 2015 yılında sunduğumuz ulusal katkı beyanı çerçevesinde 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında yüzde 21’e varan azalma bekliyoruz.

Erdoğan, Türkiye’nin tamamına yaygınlaştırılan Millet Bahçeleri projesiyle de yeşil alanları ve dolayısıyla yutak kapasitesini hızla artırdıklarını da sözlerine ekledi.

Türkiye hala Paris Anlaşması’nı onaylamadı

Paris İklim Anlaşması’na bugüne kadar 197 ülke imza attı, bunların 191’i anlaşmaya taraf olarak süreci tamamladı.

Türkiye ise anlaşmayı imzaladı ancak hala onaylamadı.

Onaylama sürecini tamamlamayan ülkeler: Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye.

Paris Anlaşması’nı imzaladığı halde parlamentosundan geçirip onaylamayan altı ülkeden biri olan Türkiye, aynı zamanda anlaşmayı onaylamayan G20’deki tek ülke.

Paris Anlaşması, ülkelere bir azaltım hedefi koymazken, taraf ülkelerin kendi iradeleriyle belirlediği ulusal katkı beyanlarının küresel ısınmayı iki derecenin altında kalacak şekilde iyileştirilmesi için müzakere edilmesini öngörüyor.

Gelişen ülkelere ise gelişmiş ülkelerce teknolojik ve mali destek sağlaması isteniyor.

Sivil toplum kuruluşlarından taraf olma çağrısı

Sivil toplum kuruluşları 350.org, CAN Europe, Change.org, Doğa Derneği, SEFIA, TEMA Vakfı, WWF-Türkiye, Yuva Derneği ve Greenpeace Akdeniz; Türkiye’nin küresel iklim politikalarında söz sahibi olabilmesi için zirve öncesinde Paris İklim Anlaşması’nı onaylama çağrısı yaptı.

Zirveden önce Paris İklim Anlaşması hakkında doğru bilinen yanlışları ortaya koymak isteyen kuruluşlar, “10 Soruda Paris Anlaşması” isimli bir broşür hazırladı.Zirveye davet edilen 40 ülke arasında Paris İklim Anlaşması’na taraf olmayan tek ülke Türkiye.

Sivil toplum kuruluşları, zirve öncesinde Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olacağını duyurmasını talep etti.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem: “Türkiye’nin, Paris Anlaşması’na taraf olup güçlü bir emisyonazaltım hedefi ortaya koyması ve kömürden çıkışı önceliklendiren bütüncül bir politika çerçevesinde iklim krizi ile mücadelede kararlılık sergilemesi gerekiyor.”

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) Direktörü Bengisu Özenç: “Küresel iklim politikalarının şekillenmesinde karar vericiler arasında yer almak için, Kasım ayında yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı öncesi bu zirve bir fırsat olarak değerlendirilmeli.”

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Lideri Burcu Ünal: “Pandemiyle acı bir şekilde de olsa hepimizin aynı gemide olduğunu tecrübe ettik. İklim krizi ile mücadelede de hiçbir ülkenin tek başına kurtuluş şansı yok.”

TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Ceren Pınar Gayretli: “Türkiye; Irak, İran, Eritre, Libya ve Yemen’le birlikte Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak yürürlüğe koymayan son altı ülke arasında yer alıyor. Türkiye, Paris İklim Anlaşmasını onaylamamaya devam ettiği takdirde; siyasetin, ticaretin ve ekonominin geleceğinin çerçevesini çizen ülkelerin dışında kalacak.”


10 Soruda Paris Anlaşması broşürüne BURADAN ulaşabilirsiniz.

Karınca, Euronews, bianet



Önceki Haber
Koca: Çok yakında Sputnik V aşısı da kullanılacak
Sonraki Haber
Son 24 saatte 55 bine yakın vaka, 354 can kaybı