Ana SayfaDünyaMescid-i Aksa: Metal dedektörleri kaldırılıyor, İsrail bölgeye polis takviye ediyor

Mescid-i Aksa: Metal dedektörleri kaldırılıyor, İsrail bölgeye polis takviye ediyor

HABER MERKEZİ – İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Mescid-i Aksa girişlerine koydukları ve tartışmalara neden olan metal dedektörleri kaldıracaklarını açıkladı. Ancak açıklamada ‘farklı teknolojilerle önlemler alınacağı’ ve bölgeye polis takviye edileceği belirtildi.

14 Temmuz’da İsrail polisinin Mescid-i Aksa’nın çevresinde üç Filistinli’yi öldürmesinin ardından çıkan olaylar devam ederken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, tartışmaya konu olan ‘güvenlik önlemleri’ ile ilgili açıklamada bulundu.

Netanyahu, Mescid-i Aksa’nın girişlerine koydukları metal dedektörlerini kaldıracaklarını söyledi.

Netenyahu “İsrail güvenlik güçleri, tavsiyelere uyarak Mescid-i Aksa’da ziyaretçilerin ve ibadet edenlerin güvenliğini metal dedektörleri yerine başka gelişmiş teknolojiler (akıllı kontroller) ile sağlayacaktır. Bölgeye polis takviye edilecektir” dedi.

Reuters’ın haberine göre İsrail güvenlik kabinesinin kararın ardından metal dedektörleri kaldırmaya başlandı.

Kararın dün Ürdün’ün başkenti Amman’da İsrail elçiliği yerleşkesinde çıkan çatışmada iki Ürdünlü’nün öldürülmesinin ardından Kral Abdullah’ın Netanyahu’yu araması üzerine verildiği iddia edildi.

Ne olmuştu?

14 Temmuz’da İsrail polisi, Mescid-i Aksa’nın içerisinde silahlı saldırı girişiminde bulunduğunu iddia ettiği üç Filistinli’yi öldürmüştü.

Daha sonra güvenlik önlemleri gerekçe gösterilerek Mescid-i Aksa’ya, Müslümanlar için kutsal kabul edilen Cuma gününde, 17 yıl sonra ilk defa 50 yaşının altındaki erkeklerin girmesi yasaklanmış ve kapıya metal dedektörleri konulmuştu.

İbadete izin verilmemesinin ardından Filistinliler Mescid-i Aksa önünde eylem yapmış, eyleme müdahale eden İsrail polisi üç Filistinliyi daha öldürmüştü.

Batı Şeria’da Ramallah yakınlarında ise 22 Temmuz’da üç İsrailli sivil bıçaklanarak öldürülmüştü.

24 Temmuz’da ise Ürdün’ün başkenti Amman’daki İsrail elçiliği yerleşkesinde çatışma çıkmış, iki Ürdünlü hayatını kaybetmişti.


Karınca Dış Haberler

 




Önceki Haber
Guardian seçti: Premier Lig'in gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu Eric Cantona
Sonraki Haber
Polis kolunu kırmıştı: Zeynel Danacı felç kalabilir