Ana SayfaGüncelOHAL’de cezaevleri: ‘8 kişilik koğuşta 21 kişi kalıyor, tutuklular tuvalet önünde yatıyor’

OHAL’de cezaevleri: ‘8 kişilik koğuşta 21 kişi kalıyor, tutuklular tuvalet önünde yatıyor’

HABER MERKEZİ – Özgürlükçü Hukukçular Platformu, Kocaeli 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutuklularla yaptıkları görüşmelerin ardından yaşanan hak ihlallerine ilişkin rapor hazırladı. Rapora göre 8 kişi kapasiteli koğuşlarda 21 kişi kalıyor, tutuklular yer olmadığı için mutfakta ve tuvalet kapısı önünde yatıyor. Tutuklu ve hükümlülere askeri nizamda yürüyüş dayatması yapıldığı da belirtilen raporda tutukluların cezaevi müdürü önünde ceket/ mont düğmesi iliklemeye zorlandıkları kaydediliyor.


HABER: Çağdaş Kaplan


Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), 25 Ağustos’ta Kocaeli (Kandıra) 1 No’lu F Tipi, 2 No’lu F Tipi ve 2 No’lu T T Tipi cezaevlerinde gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından rapor hazırladı.

Cezaevlerinde siyasi tutuklularla görüşen ÖHP üyesi avukatlar raporda yaşanan çarpıcı hak ihlallerine dikkat çekti.

‘8 kişilik koğuşta 21 kişi kalıyor’

Rapora göre Kocaeli 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde 8 kişi kapasiteli koğuşlarda 21 kişi kalıyor, tutuklular yer olmadığı için mutfakta ve tuvalet kapısı önünde yatıyor.

Rapora göre Kocaeli 1 No’lu Cezaevi’nde ise tutuklular “propaganda yapılması, güvenliğin bozulması” gibi gerekçelerle haklarında açılan disiplin soruşturmaları sonucunda verilen “etkinliklere katılmaktan alıkoyma” cezası nedeniyle bir çok haklarından yararlanamıyor.

Müdür önünde askeri nizam dayatması

Raporda her iki cezaevinde de tutuklu ve hükümlülere askeri nizamda yürüyüş dayatması yapıldığı cezaevi müdürünün karşısında ise ayakta durmaya ve ceket/ mont düğmesi iliklemeye zorlandıkları kaydediliyor.

Öte yandan raporda tutukluların hastane ve mahkeme sevkleri sırasında cezaevi girişinde çıplak aramaya zorlandıkları da belirtiliyor.

ÖHP’nin raporundan bazı bölümler şöyle:

Kocaeli 2 No’lu T Tipi Hapishanesi’nde siyasi mahpusların kaldığı 8 kişi kapasiteli koğuşta kalan kişi sayısı 21’e çıkmıştır. 9 kişi yerde, mutfakta ve tuvalet kapısı önünde yatmaktadır. 21 Kişinin kaldığı koğuşa sadece 8 kişiye yetecek kadar yemek verildiği belirtilmiştir. Dar alanda kalmaları sebebiyle gerekli hijyen koşulları oluşmadığından çeşitli sağlık sorunları yaşamaktadırlar. Hastaneye sevk veya revire götürülmeleri ise cezaevinin keyfi yaklaşımından dolayı geciktirilmektedir. Mahpuslara gönderilen mektuplarda gecikmeler hatta bazen engellemeler yaşanmaktadır. Ayda 3 kez spora çıkmaktadırlar. Adlilerden farklı olarak başka hiçbir etkinliğe katılmalarına izin verilmemektedir. Son 2 aydır tutuklanan kişilere çıplak arama dayatılmaktadır.

Mahpuslara askeri nizamda yürüyüş dayatması yapılmaktadır. Son dönemlerde söz konusu hapishanede müdür ile görüşmeye giden mahpuslar müdürün karşısında ayakta durmaya ve ceket/ mont düğmesi iliklemeye zorlanmaktadır. Son haftalarda özellikle revire, aile ve telefon görüşmesine çıkan mahpuslara gardiyanlar tarafından mahpusları provoke edecek şekilde omuz atıldığı belirtilmiştir.

Kişi başı 10 kitap sınırlaması uygulanmaktadır. Çıplak aramaya direndiği için bir kısım mahpus hakkında disiplin cezası verilmiştir. Bu cezaların tebliğden imtina edilmesi dahi yeni bir disiplin soruşturmasına gerekçe oluşturulmuştur.  Mahpusların yaptığı itirazlar Ekim ayında infaz hakimliğinde görülecek duruşmada değerlendirilecektir. Mahpuslar söz konusu soruşturmalara ve itirazlara dair ayrıntıları ve evrakları bir sonraki görüşmede tarafımıza iletecektir.