Ana SayfaÇalışma YaşamıŞırnak’ta ‘ölüm kuyuları’: İşsizlikle ölüm tehlikesi arasında tercihe zorlanmak

Şırnak’ta ‘ölüm kuyuları’: İşsizlikle ölüm tehlikesi arasında tercihe zorlanmak

HABER MERKEZİ – Şırnak’ta yaşanan iş cinayetleri nedeniyle “ölüm kuyuları” olarak adlandırılan ve geçtiğimiz günlerde 8 madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocaklarında kentte başka istihdam alanı olmadığı için çalışmak zorunda kalan işçiler, tehlikenin farkında olduklarını fakat mecbur oldukları için yerin 120 metre derinliğine ölümü göze alarak girdiklerini söyledi.

Şırnak kent merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan 1 No’lu Kömür Ocağı’nda 17 Ekim’de meydan gelen göçükte 8 işçi hayatını kaybetmişti.

Göçüğün ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, madenin ruhsatsız olduğunu ve 2013 yılında faaliyetinin durdurulduğunu açıklamış ama aynı maden sahasında, 2014 ve 2015 yıllarında meydana gelen 2 göçükte 3 işçinin yaşamının yitirdiği, 8 kişinin ise yaralandığı ortaya çıkmıştı.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel ise bakanlığın madenin ruhsatsız olduğu yönündeki açıklamasını yalanlamış, maden ocağının 2017 Mart’ında özel şirkete ihale ile verildiğini açıklamıştı.

Şırnak’ta iş cinayetinin meydana geldiği bu madenin yanı sıra derinlikleri 100 ile 200 metre arasında değişen onlarca yeraltı ocağı var ve inceleme yapan kurumların raporlarına göre buralarda çalışan 500 civarında insan ölüm tehlikesi ile karşı karşıya.

Bu madenlerde çalışan işçiler ise kentin tek istihdam alanı olan madenlerde tehlikenin farkında olmalarına rağmen başka çare olmadığı için çalışmak zorunda olduklarını söylüyor.

MA’dan Cihan Ölmez ve Mehmet Şah Oruç işte bu madenlere inerek işçilerle konuştu.

‘Tehlikeli ama ne yapalım? Mecburuz’

16 yaşında ocağa inen 43 yaşındaki Hekim Kılınç, her türlü riski alarak yaptığı işten kazandığı ile 11 kişilik ailesini geçindiriyor. Büyük kömür kütlesini parçalamakla görevli Kılınç, yeraltında en az 7 saat geçiriyor. Kılınç durumu şöyle anlatıyor:

Burada çalışmaya mecburuz. Bu işi yapmazsak geçinemeyiz. Buralar havasız ve karanlık. Tehlikeli ama ne yapalım? Ölümü göze alıp bu işi yapıyoruz. Mecburuz.

İşsizlikle tehlike arasında tercihe zorlanmak

Kırılan kömürü çıkış noktasına taşımakla görevli Mehmet İbrem (32) de, çocuk yaşlarda yeraltına inenlerden. İbrem, işsizlik ile tehlike arasındaki tercihini tehlikeden yana koymaya mecbur olduğunu söylüyor.

‘Başka yol yok’

İbrem,  1 No’lu Kömür Ocağı’nda 8 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetini hatırlatarak şunları söylüyor:

Burada herkes birbirini tanır ve akrabadırlar. Bir felaket başımıza geldi. Ocaklarda çalışan tüm işçilerin aileleri bundan dolayı üzgün. Sonuçta yaptığımız iş tehlikeli. Her an ölme veya yaralanma riskiyle karşı karşıyayız. Acaba bugün başlarına bir şey gelecek mi? diye soran aileler sürekli tedirgin. Ama başka bir yol yok.

İşçilerden Serdar Ölgen (30) de benzer zorluklara dikkat çekerek, 5 kişilik ailesine baktığını söylüyor.  Eşinin bu işi yapmasını istemediğini fakat başka çaresinin olmadığını ifade eden Ölgen, şunları söylüyor:

Zengin değiliz, memur değiliz. Buradan başka herhangi bir yerden gelirimiz yok. En azından başka bölgelerde çalışmıyoruz. Kendi topraklarımızda ekmeğimizi kazanıyoruz.

Şırnak zaten yıkıldı. İnsanlar, artık işi bırakmış sağlam olan evlerinin yıkılıp yıkılmayacağını düşünüyor. Hayvancılık yapmak isteseniz de hayvanı nerede besleyeceksiniz? Her yer yasaklı.

Previous post
'Türkiye ile silah ticareti beklemede, Almanya'dan onay çıkması zor'
Next post
Katalonya'dan İspanya'ya: Madrid'in darbesini kabul etmiyoruz