Ana SayfaGüncel28 Şubat: 21 yıl önce ne oldu, neler yaşandı?

28 Şubat: 21 yıl önce ne oldu, neler yaşandı?

HABER MERKEZİ – Bugün 28 Şubat. 1997’de takvimler bu tarihi gösterdiğinde hükümet, silahlı kuvvetler tarafından istifaya zorlandı. Cumhuriyet tarihindeki örneklerinin aksine askerler yönetime bizzat el koymadı ancak medya üzerinden bir savaş verildi. Askerlerin hükümeti görevden zorla almaması dolayısıyla 28 Şubat tarihe ‘post-modern darbe’ diye geçti. Peki, 28 Şubat sürecinin öncesi ve sonrasında neler yaşandı?

Necmettin Erbakan’ın Refah Partisi (RP), 1995 genel seçimlerinden birinci parti olarak çıktı. Ancak seçimlerin ardından Anavatan Partisi (ANAP) ile Doğruyol Partisi (DYP) hükümet ortağı oldu.

1996’da, DYP-ANAP koalisyon hükümeti, RP’nin güven oylaması hakkında hukuksal inceleme yapılması için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru haklı görülerek, güven oylaması geçersiz sayıldığından dağıldı.

Ardından RP ile DYP Refahyol hükümetini kurdu ve 8 Temmuz 1996’da Meclis’te güven oyu aldılar. Özellikle RP’nin icraatları ve vekillerinin konuşmaları Genelkurmay’da rahatsızlık yarattı. Baştan beri RP’nin hükümet ortağı olmasını istemeyen asker harekete geçti.

4 Şubat’ta Sincan’dan geçirilen askeri araçlar / Foto: AA

28 Şubat 1997’de yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı dokuz saat sürdü. MGK, “laikliğin Türkiye’de demokrasi ve hukukun teminatı olduğunu” sert bir şekilde vurguladı. MGK’dan şu kararlar çıktı:

“Tarikatlara bağlı okullar denetlenmeli ve Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlanmalı. 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmeli, Kuran kursları denetlenmeli, tarikatlar kapatılmalı. İrtica nedeniyle ordudan atılanları savunan ve orduyu din düşmanıymış gibi gösteren medya kontrol altına alınmalı. Kıyafet kanununa riayet edilmeli, kurban derileri derneklere verilmemeli. Atatürk aleyhindeki eylemler cezalandırılmalı.”

4 Mart’ta Başbakan Erbakan, MGK kararları yumuşatılmazsa imzalamayacağını söyledi ancak 13 Mart’ta kararları imzaladı.

21 Mayıs’ta Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, “Ülkeyi iç savaşa sürüklediğini” söyleyerek, RP’nin kapatılması için dava açtı.

7 Haziran’da Genelkurmay, irticai faaliyetleri desteklediğini iddia ettiği firmalara ambargo koydu.

10 Haziran’da Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkan ve üyeleri Genelkurmay Başkanlığı’na çağrılarak kendilerine irtica konusunda brifing verildi.

18 Haziran’da Erbakan başbakanlıktan istifa etti. 19 Haziran’da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a verdi.

Yılmaz, Bülent Ecevit ve Hüsamettin Özkan’la birlikte ANASOL-D hükümetini kurdu.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu “28 Şubat bin yıl sürecek” dedi ancak 2002’de Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidar oldu.


28 Şubat kronolojisi bianet’ten alınmıştır.
Previous post
8 yaşındaki çocuk istismara uğradı, annesi şikayetçi olmadı, mahkeme 'iyi hal indirimi' verdi
Next post
Bakanlık soruşturma açmıştı: Halk Özel Harekatı Ankara şubesi kapandı