Ana SayfaDünyaDSG’ye desteğini yineleyen Fransa: Suriye’de yeni operasyon planımız yok

DSG’ye desteğini yineleyen Fransa: Suriye’de yeni operasyon planımız yok

HABER MERKEZİ – Fransa basınında da yer alan “Fransa’nın, Türkiye’nin hedefindeki Minbiç’e asker göndereceği” iddiasına Fransa’dan yanıt geldi. Yapılan açıklamalarda DSG’ye destek vurgusu yinelenirken, “Fransa’nın Suriye’de yeni askeri operasyon planı olmadığı” belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün aralarında Demokratik Suriye Güçleri (DSG) temsilcisinin de bulunduğu Kuzey Suriye heyetiyle Paris’teki Elysée Sarayı’nda görüşmüştü.

Görüşmeye dair uluslararası Reuters haber ajansına konuşan Kürt yetkililer Fransa’nın DSG’yi desteklemek için Minbiç’e asker göndermeyi vadettiğini söylemişlerdi.

Benzer bir vurgu Fransa basınında da yer bulmuş, Elysée Sarayı’ndaki görüşmeye yer veren haftalık Marianne dergisi, “Fransa, Minbiç’e, Amerikan güçlerinin de desteğini alan birliklerini şehre yönelik Türk saldırılarını engellemek için gönderecek” demişti.

Ancak Fransız Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, “Fransa, Suriye’nin kuzeyinde uluslararası koalisyonun IŞİD’e karşı verdiği mücadelenin çerçevesi dışında yeni bir askeri operasyon planlamamaktadır” denildi.

Reuters’a konuşan Fransız Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise ülkenin IŞİD’le mücadelede Suriyeli Kürtlerin liderlik ettiği DSG’ye verdiği desteğin arkasında olduğunu söyledi. Aynı kaynaklar, Türkiye’nin Menbiç’e yönelik olası bir operasyonunu ABD gibi Fransa’nın da “kabul edilemez” olarak gördüğünü aktardı.

Ne olmuştu?

Kuzey Suriye heyeti ile dün yapılan görüşme sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye ile Demokratik Suriye Güçleri arasında “arabuluculuk yapmak istediğini” söylemişti.

Paris’ten yapılan açıklamalar Ankara’nın tepkisine neden olmuştu.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Macron’un açıklamalarının “alenen teröre destek” olduğunu savunmuş, bunun “kabul edilemez” olduğunu vurgulamıştı.

Macron’un önerisine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da “Türkiye ile bu tür terör yapılanmaları arasında ‘diyalog, temas, arabuluculuk’ gibi ciddiyetten uzak yaklaşımları reddediyoruz” demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu ise konuyla ilgili Fransız mevkidaşı ile telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, daha sonra yaptığı açıklamada Fransa’ya “Dürüst değiller” sözleriyle tepki göstermişti.

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, “YPG’ye destek garantisi verdik, lafa bak. SDG ile Türkiye arasında arabulucu olabiliriz lafı şayet doğruysa, bunu söyleyen kişinin haddini ve boyunu çok aşan bir beyandır” demişti.

Previous post
Elektriğe üç ayda ikinci zam
Next post
‘Resmi bir bildirim yok’: Kayyum Özgürlükçü Demokrasi ve Gün Matbaa’nın evraklarını istedi