Ana SayfaDünyaGündem İdlib: ABD’den Esad’a uyarı, Türkiye’den Rusya ve İran’a mesaj

Gündem İdlib: ABD’den Esad’a uyarı, Türkiye’den Rusya ve İran’a mesaj

HABER MERKEZİ – Rusya’nın İdlib’e hava saldırısı düzenlediği iddialarına ilişkin açıklama yapan ABD, “Esad yeniden kimyasal silah kullanırsa ABD ve müttefikleri hızlı ve uygun bir şekilde karşılık verecek” uyarısında bulundu. İdlib’e dönük harekata karşı olan Ankara ise sürdürdüğü diplomatik temaslar kapsamında ABD ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Ankara’nın Suriye’deki en önemli çalışma ortağı Rusya’nın yapılacağını açıkladığı İdlib operasyonuyla ilgili “Füze yağarsa katliam olur” uyarısında bulundu.

Suriye’de rejim güçlerinin Türkiye sınırında yer alan İdlib vilayetine kademeli olarak askeri harekât başlatacağı beklenirken, Rusya’ya ait savaş uçaklarının dün (4 Eylül) İdlib’e hava saldırısı düzenlediği iddia edilmişti.

ABD’den bu iddialara ilişkin açıklama geldi.

Beyaz Saray Basın Sözcülüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada İdlib’deki gelişmelerin yakında izlendiği belirtildi.

Açıklamada, İdlib’de yaşayan siviller olduğu belirtilerek, “Başkan Donald Trump, bu tür bir saldırının zaten trajik olan çatışmayı pervasızca daha da kötüleştireceği ve yüz binlerce insanın hayatını riske atacağı yönünde uyarıda bulunmuştur” denildi.

Esad’ın kimyasal silah kullanması durumunda müdahale edileceği vurgulanan açıklamada, “Açık olalım, eğer Beşşar Esed yeniden kimyasal silah kullanmayı seçerse ABD ve müttefikleri hızlıca ve uygun şekilde karşılık verecektir, bu konudaki duruşumuz nettir” ifadesine yer verildi.

“ABD, Suriye’deki düşmanlıkları aşabilmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 2254 sayılı kararı doğrultusunda kalıcı bir diplomatik çözüm bulmak amacıyla müttefikleriyle beraber çalışmaya yorulmadan devam edecektir.”

Ankara, ABD ile temasta

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD Dışişleri’nin Suriye’yle Angajmandan Sorumlu Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeyle ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Görüşmelerde ABD tarafı ile Suriye konusunda yaşanan son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur” denildi.

ABD Büyükelçiliği’nden de görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapıldı. ABD Büyükelçiliği İdlib’e saldırının Suriye’deki siyasi çözümü riske atacağını ifade ederken, rejimin İdlib’e yapacağı saldırı operasyonunun iç savaşta bulunan ülkedeki krizi daha da tırmandıracağı kaydedildi.

Erdoğan: ABD Rusya’ya, Rusya ABD’ye topu atıyor

Kırgızistan dönüşü uçakta dış politika konularında gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İdlib harekatına karşı olduğunu şu ifadeler ile beyan etti:

“ABD Rusya’ya, Rusya ABD’ye topu atıyor. Ama Allah göstermesin, buralara füzeler yağdırılacak olursa çok ciddi bir katliam yaşanır. Öyle bir durumda oradan kaçanlar nereye gelecek? Büyük oranda yine bize gelecek. Bu yeni bir sıkıntı meydana getirebilir.

“Görüşmelerden çıkacak isabetli bir kararla bu süreci aşarız. 7 Eylül’de Tahran zirvesi var. Bu zirvede bu işi çok daha olumlu bir noktaya taşıyacağız. Bu Astana’nın devamıdır. Cenevre ile karşı karşıya gelme gibi bir durum değildir. İnşallah Tahran Zirvesi’ni olumlu neticelendirmek suretiyle rejimin oralardaki aşırılıklarını önlemeyi başarırız. Zirveyi çok önemsiyoruz.”

BMGK toplantısı ve üçlü zirve 7 Eylül’de

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İdlib gündemiyle toplanacağı gün olan 7 Eylül’de İran’ın başkenti Tahran’da da Suriye konusunda üçlü bir zirve gerçekleşecek.

Bu toplantı kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bir araya gelecek ve Suriye’deki gelişmeleri değerlendirecekler.

İdlib’de ne oluyor?

İdlib, Suriye’de silahlı muhalif güçlerin elinde kalan son büyük vilayet.

İdlib’de çok sayıda farklı örgüt bulunmakta. Ancak El Kaide üyelerinin kurduğu Heyet Tahrir Şam, Rusya destekli Suriye ordusunun operasyona hazırlandığı Türkiye sınırındaki İdlib’in yüzde 60’ını kontrol ediyor.

Öte yandan Türkiye, Rusya ve İran, Astana süreci kapsamında Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri mutabakatı imzalamıştı. Bu kapsamda Türkiye’nin İdlib’de kurduğu 12 gözlem noktası bulunuyor.

İdlib operasyonuna karşı olan Ankara, harekâtın bir “felaket” olacağını belirterek, operasyonun gerçekleşmemesi için diplomatik çabalarını sürdürüyor.