Ana SayfaEkonomiİhraç malların üretim maliyeti yüzde 75 arttı

İhraç malların üretim maliyeti yüzde 75 arttı

HABER MERKEZİ – Yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki artış Eylül’de geçtiğimiz yıla oranla yüzde 75 arttı.

Tüketiciye yansıyan fiyat artışları yüzde 25’e dayanırken, Türkiye’de üretilerek yurt dışına ihraç edilen malların üretim maliyeti de rekor seviyelere geldi.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre söz konusu malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), 2018 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 10,14 artış gösterirken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,04 arttı.

Böylece fiyatlarda on iki aylık ortalamalara göre yüzde 31,44 artış yaşanmış oldu.

Verilere göre sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 10,52 artış, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 10,14 artış olarak gerçekleşti.

Aylık en fazla artış motorlu kara taşıtlarında

Bir önceki aya göre en fazla artıi yüzde 12,95 ile motorlu kara taşıtları, treyler (römork) ve yarı treylerde (yarı römork) yaşandı.

Bunu yüzde 12,62 ile diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri ve yüzde 11,98 ile tütün ürünleri sektörü izledi.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2018 yılı Eylül ayında en fazla aylık artış ise sermaye mallarında ve en fazla yıllık artış enerji mallarında gerçekleşti.

Previous post
Nedeni iklim değişikliği: Bira fiyatları artacak, tüketim düşecek
Next post
Kampüs Cadıları'ndan kampanya: Kız kardeşimiz Hatice Göz serbest bırakılsın