Ana SayfaGüncelRapor: Üniversitelerden ihraç edilenlerin sayısı 7 bini aştı, 70 bin öğrenci cezaevlerinde

Rapor: Üniversitelerden ihraç edilenlerin sayısı 7 bini aştı, 70 bin öğrenci cezaevlerinde

HABER MERKEZİ – HDP, hazırladığı Yükseköğretim Raporu’nu kamuoyuna duyurdu. Raporu açıklayan partinin Eğitim Komisyonu Üyesi Sevtap Akdağ Karahanlı, AKP hükümetinin “Her İle Bir Üniversite” projesiyle üniversitelerin ‘piyasacı, ırkçı, cinsiyetçi, muhafazakar politikalarının odağına dönüştüğünü’ söylerken, üniversitelerden ihraç edilenlerin sayısının 7 bini aştığına, cezaevlerindeki öğrenci sayısının 70 bine ulaştığına dikkat çekildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eğitim Komisyonu, hazırladıkları Yükseköğretim Raporu’nu Meclis’te düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı.

Komisyon Üyesi ve Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, her gelen iktidarın 12 Eylül Darbesi’nin ürünü olan Yüksek Öğretim Kurumu’nu (YÖK) kapatma sözü verdiğini, ancak ‘kendisi için bir istihdam alanına dönüştürdüğünü’ kaydetti.

Toğrul, 15 Temmuz sonrasındaki süreçte 7 binin üzerinde kişinin üniversitelerden ihraç edildiğini, cezaevlerinde tutulan öğrenci sayısının 70 bine ulaştığını açıkladı.

“Üniversiteler baskı ve denetim aracına dönüştürüldü”

Raporu açıklayan HDP Eğitim Politikaları ve Kültür-Sanat Alanından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ Karahanlı da hükümetin ‘Her İle Bir Üniversite’ projesiyle üniversitelerin ‘otoriter, piyasacı, cinsiyetçi, ırkçı ve muhafazakâr politikaların odağına yerleştirildiğini’ kaydetti.

Karahanlı, “Ele geçirdikleri üniversitelerin iktidar ilişkilerini eleştirel ve muhalif görülen akademisyenler, öğrenciler üzerinde baskı ve denetim aracına dönüştürdüler” ifadelerini kullandı.

HDP’nin açıkladığı rapordan öne çıkan detaylar şöyle:

  • “Her yıl öğrenci kontenjan sayıları artarken, barınma sorunu da buna koşut olarak büyümeye devam ediyor. 7 buçuk milyondan fazla yükseköğretim öğrencisi için devlet yurtlarının 629 bin 762 kişilik kapasitesi bulunuyor, yani her 12 öğrenciye sadece 1 yatak düşüyor.
  • Türkiye’de 1 milyona yakın üniversite mezununu işsiz. Tüm işsizlerin yüzde 28’ini üniversite mezunları oluşturuyor.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran 2018 verilerine göre eğitim ve öğrenim sistemi dışında kalan ve çalışmayanları ifade eden 15-24 yaş arası, ne eğitimde ne istihdamda gençlerin (NEET) oranı 21,8’e yükseldi. Bu sayı ne yazık ki 2 milyon 584 bin civarında. Bu sayı erkeklerde 777 bin iken, kadınlarda 1 milyon 807 bine ulaşıyor..
  • TÜİK’in 6 Eylül 2018 tarihinde açıkladığı göç istatistiklerine göre ‘ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel’ nedenlerle Türkiye’den göç edenlerin sayısı 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 42,5 artarak 253 bin 640 olmuştur. Göç eden nüfusun yüzde 42,2’si 25-34 yaş grubundan oluşmaktadır.
  • 2018 YÖK verilerine göre bütün öğretim üyeleri arasında kadınların oranı % 38 yani her 100 öğretim üyesinden 62’si erkektir. Yüzün üzerindeki üniversitelerin sadece 3’ünde kadın rektör bulunuyor.
  • Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) 15 Vakıf Üniversitesi kapatıldı, bin 176’sı devlet, 401’i vakıf üniversitesinde olmak üzere bin 577 dekanın istifası istendi. KHK’lerle 5 bin 904 akademisyen, bin 408 idari personel olmak üzere toplam 7 bin 312 kişi üniversitelerden ihraç edildi.
  • OHAL’de rektörlük seçimlerinin kaldırılarak yerine doğrudan atama sistemi getirildi. Yapılan bu düzenleme ile hükümet, üniversite bileşenlerinin iradesini yok sayarak üniversiteleri tamamen Saray’a bağladı.”
Previous post
Kadın cinayetleri raporu: 19 ayda erkekler tarafından 652 kadın öldürüldü
Next post
Çanakale'de termik santralde patlama: Bir işçi hayatını kaybetti