Ana SayfaGüncelAvukat Veysel Ok ve gazeteci Cihan Acar’a hapis cezası

Avukat Veysel Ok ve gazeteci Cihan Acar’a hapis cezası

HABER MERKEZİ – MLSA Eşdirektörü avukat Veysel Ok ve gazeteci Cihan Acar’ın yargılandığı davada karar çıktı. Ok ve Acar’a 5’er ay hapis cezası verildi.

Medya ve Hukukçular Derneği (MLSA) Eşdirektörü avukat Veysel Ok ile Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Özgür Düşünce gazetesinin muhabiri Cihan Acar hakkında “devletin yargı organlarını alenen aşağılama” iddiasıyla İstanbul 2. Asliye Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması yapıldı.

Özgür Düşünce gazetesine 25 Aralık 2015 tarihinde verdiği bir demeç yüzünden yargılanan avukat Ok’un hazır bulunduğu duruşmaya Acar ise katılmadı.

Almanya, ABD ve Hollanda konsolosluklarının temsilcilerinin yanı sıra Britanya’dan avukatların da izlediği duruşma kimlik tespiti ile başladı.

İlk olarak söz alan Ok, beyanlarında şunları kaydetti:

“Röportajımda yargının bağımsız olmadığını söylemiş, Sulh Ceza Hakimliklerini eleştirmiştim. Türkiye’nin en önemli sorunları yargının tarafsız ve bağımsız olamamasından kaynaklı; ben de yargının parçası 12 yıllık bir avukat olarak bunu eleştirme hakkımı kullandım.
“Bu eleştiriyi yalnız ben değil birçok hukukçu ve akademisyen de yapıyor. Beraatimi talep ediyorum.”

Ok’un avukatlarından Doğuşcan Aydın Aygün de müvekkilinin 2015 yılında gazeteci Acar’a vermiş olduğu bir röportajın suç teşkil etme iddiasıyla dava açıldığını hatırlattı.

“Müvekkilim röportajda yargıya bir takım eleştiri yapmıştır. Anayasanın 25’inci ve 26’ncı maddeleri kapsamında bu eleştiriler ifade hürriyete kapsamındadır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesine ve AYM kararlarına göre yerel mahkemeler bu karara uymak zorundadır. Bu nedenle müvekkilimin beraatını talep ediyorum.”

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme Ok ve Acar’a 5’er ay hapis cezası verdi.

Hükmün açıklanması ise geri bırakıldı.