Pikabı ile yıkılan evinin yatak odasında müzik dinleyen Halepli Anis’in hikayesi
HABER MERKEZİ – The Independent’ın Ortadoğu muhabiri Bethan McKernan, Halep’teki yerle bir olmuş evinin yatak odasında pikap dinlerken çekilen fotoğrafı ile dünya çapında yankı uyandıran 70 yaşındaki Mohammed Mohiedin Anis’in hikayesini kaleme aldı. Yukarıdaki fotoğrafı çeken Joseph Eid “Bu fotoğraf insanın ruhuna dokunuyor” diyor.
Çeviri: EZGİ GÜL
Suriye iç savaşının altıncı yılında, Mohammed Mohiedin Anis’in, yerle bir olmuş yatak odasında müzik dinlediği görüntüler, dünya çapında yankı uyandırmaya devam ediyor.
Cılız sonbahar güneşi Anis’in Halep’teki yatak odasına kırık camlı pencereden giriyor.
Anis, molozların ve tozların arasında, yatağının en köşesinde oturuyor; bir elinde pipo, bağdaş kurmuş, müzik dinliyor.
AFP fotoğrafçısı Joseph Eid tarafından çekilen göz alıcı portre, mükemmel bir resim gibi tasarlanmış. Fotoğraf, Suriye’nin vahşi iç savaşının tahribatını gözler önüne seriyor.
Anis, Abu Omar olarak da biliniyor, ilk defa 2016’nın başlarında, kendisi rejim karşıtlarının hakim olduğu bir şehirde yaşarken röportaj yapıldı.
Savaştan önce Anis, klasik araba koleksiyoncusuydu. Bir ara otuzdan fazla arabaya sahipti fakat çatışma büyüdü ve alanın hakimiyeti rejim ve karşıtları arasında el değiştirdi, koleksiyonunun büyük kısmı bu sırada yok oldu.
Aralık’ta Halep dört buçuk yıl süren şiddetli çatışmaların ardından tekrar rejim kontrolüne girdi.
‘Eski hayatını geri almakta ısrar etti’
AFP’nin Beyrut Büro Şefi Sammy Ketz ve fotoğrafçı Joseph Eid, bir zamanlar “Suriye’nin mücevheri” olarak bilinen yerde, yerleşik insanların, 70 yaşındaki Anis de dahil, bu durumla nasıl başa çıktığını belgelemek için şehre gitti.
Anis onlara yerle bir olmuş evini gösterirken, evde karmaşık elektrik akımlarına gerek kalmadan çalışabilen bir pikap olduğunu söylüyor. Bu pikap Anis’e her gün keyif veren nadir şeylerden biri.
Piposunu yakıp yerleşirken, en sevdiği Suriyeli şarkıcılar olan Mohamed Dia al-Din’den geleneksel şarkılar çalıyor.
Eid, “Abu Omar geçmişine ve değer verdiği, sevdiği şeylere çok bağlı. Eğer onlar olmasa kendi kimliğini kaybederdi. İşte bu yüzden kalmakta ve eski hayatını geri almakta ısrar etti” dedi.
Suriye iç savaşı, yedinci yılının eşiğindeyken maalesef bitmekten çok uzak görünüyor. Eid, bu ve bunun gibi fotoğrafların Suriyelilerin yüzleşmek zorunda kaldığı durumları daha geniş bir kitleye hatırlattığı görüşünde: “Bu fotoğraf insanın ruhuna dokunuyor.”
Ne zaman bir umutsuzluğa düşecek olsam ya da kendimi hayatın sorunları tarafından esir alınmış hissetsem Abu Omar’ın moloz yığınları ve cam kırıkları arasında piposunu içip en sevdiği müziği dinlediği bu fotoğrafı anımsarım.