Ana SayfaGüncelUğur Dündar’a haftada 2 saat kitap okuma yaptırımı

Uğur Dündar’a haftada 2 saat kitap okuma yaptırımı

HABER MERKEZİ – Gazeteci Uğur Dündar’a AKP’li Binali Yıldırım’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada verilen 11 ay 20 günlük hapis cezası, kitap okuma yaptırımına çevrildi.

Gazeteci Uğur Dündar hakkında 2014 yılında yazdığı bir köşe yazısında o dönem AKP’den İzmir Milletvekili olan Binali Yıldırım’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada karar açıklandı.

Davayı karara bağlayan Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Uğur Dündar’ı üzerine atılı “hakaret” suçunu işlediğinin sabit görüldüğü gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme ayrıca, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına yer olmadığına hükmetti.

Bianet’te yer alan habere göre Dündar’ın yaşı, kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu ile yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığı dikkate alan mahkeme, Dündar’a verilen hapis cezasını Türk Ceza Kanunu’nun “Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar” başlıklı 50. maddesine göre seçenek yaptırıma çevirdi.

Bu kapsamda Dündar, mahkum olduğu cezanın yarısı kadar (5 ay 25 gün) süreyle haftada en az 2 saat olmak kaydıyla mesai saatleri içerisinde Yüksek Öğretim Kurumları kütüphanesinde “şerefe karşı suçlar” ile ilgili makale, tez ve kitap okuyacak.

Karara ilişkin Twitter üzerinden açıklama yapan Dündar, şu ifadeleri kullandı:

“Neye üzülüyorum biliyor musunuz? Beraat bekleyen kitaplar yazmış bir yazara, kitap okumanın ceza olarak düşünülmesine! Yargı reformu dedikleri bu mu yoksa? Neyse… Bize yeni bir kitap konusu çıktı! İleride okullarda ders olarak okutulur! Acı ama gerçek!”

Ne olmuştu?

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Uğur Dündar’ın 5 Nisan 2014 tarihinde Sözcü gazetesinde yazdığı bir köşe yazısında, Binali Yıldırım’a hakaret ettiği iddiasıyla 1 yıldan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 9 Ekim 2015’te görülen davada Uğur Dündar “hakaret” suçundan 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yerel mahkeme kararının ilgili Yargıtay dairesince bozulması üzerine, dava Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanmıştı.

Previous post
Rüyalarımızla aynı kumaştanız – Elend Aydın
Next post
Girne'deki askeri mühimmat deposunda patlama