Ana SayfaDünyaTrump’ın Ukrayna lideriyle görüşmesinin deşifresi yayınlandı

Trump’ın Ukrayna lideriyle görüşmesinin deşifresi yayınlandı

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz günlerde Demokratlar tarafından azli için hakkında yasal süreç başlatılan ABD Başkanı Trump’ın telefon görüşmesinin deşifresi yayınlandı.  Trump iddiaları reddediyor.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın azledilme süreciyle ilgili soruşturmanın odak noktası olan telefon görüşmesinin deşifresini yayınladı.

Kayıtlara göre Trump’ın 25 Temmuz’da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile gerçekleştirdiği görüşmede, rakibi Joe Biden’ın oğlu için Zelenski’den soruşturma istiyor.

Trump, “Biden’ın oğlu hakkında konuşulacak çok şey var – Biden’ın soruşturmayı durdurması gibi…Birçok insan bu konunun aydınlatılmasını istiyor. Bu nedenle Adalet Bakanı (William Bar) ile bulunabileceğiniz her türlü girişim harika olur” ifadelerini kullanıyor.

Görüşmede Trump’ın, “Biden soruşturmayı durdurmakla övünüyordu. Eğer konuya eğilebilirseniz… Bu bana gerçekten korkunç geliyor” dediği kayıtlara yansıyor.

Söz konusu görüşmede Trump’ın aynı zamanda  Almanya Başbakanı Angela Merkel’i de eleştiriyor.

Azil süreci geçtiğimiz günlerde başlatılmıştı

Donald Trump’ın azledilmesi için Demokratlar tarafından yasal süreç başlatılmıştı.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, Trump’ın ABD başkanlığından azledilmesi için resmi soruşturma başlattıklarını açıklamıştı.

Pelosi yaptığı açıklamada, “Başkan hesap vermeli, kimse hukukun üstünde değil” ifadelerini kullanmıştı.

Azil süreci ile ilgili soruşturmanın gerekçesi olarak Trump’ın başkanlık gücünü kullanarak Demokrat Parti’nin 2020 için en güçlü başkan aday adayı Joe Biden’ı alt etmek ve tekrar seçilmek için Ukrayna’dan yardım aldığı iddiaları gösteriliyor.

Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde başlatılan azil sürecinin Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’dan destek bulmasına düşük ihtimal veriliyor.

Trump iddiaları reddetti

Trump ise konuya ilişkin açıklamasında hakkındaki iddiaları reddetti.

Azil soruşturmasına dair hem medya hem de Demokrat Parti’ye yüklenen Trump, Ukrayna lideri ile Temmuz ayında yaptığı telefon görüşmesine ilişkin olarak “Ben kimseyi tehdit etmedim. Ukrayna lideri de ‘beni kimse bir şeye zorlamadı’ dedi. Hepsi uydurma” diye konuştu.

“Muhbirin verdiği bilgi ikinci elden bilgi olsa da bu konuda tam anlamıyla şeffaflıktan yana olduğum konusunda Temsilciler Meclisi’ne bilgi verdim. Demokratlardan da şeffaflık bekliyorum.”

Trump Demokratların soruşturmayı başlatmak için özellikle Birleşmiş Milletler Genel Kurul zamanını seçtiğini de ekledi.

Ayrıca Ukrayna lideriyle telefon görüşmesinin masum bir görüşme olduğunu da ekledi.

Bununla birlikte “Bu adımlar ülkemize zarar veriyor. Hiçbir başkan benim yaşadıklarımı yaşamamalı” diyen Trump, Demokratların 2020 seçimini kazanamayacaklarını ve bu sebeple kendisini azletmek istediklerini savundu.

Azil süreci nasıl işliyor?

ABD’de başkan için azil sürecinin tüm aşamaları Kongre’de gerçekleşiyor.

Sürecin başlatılması için ABD Kongresi’nin iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisi’nde herhangi bir üye başkan hakkında azil süreci başlatmak için girişimde bulunabiliyor.

Bu başvuru daha sonra Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi’nin önüne gidiyor. Burada azil sürecinin devam edip etmeyeceği kararı oy çokluğuyla alınıyor.

Adalet Komitesi’nin onay vermesi halinde bir de Temsilciler Meclisi’nde oylama yapılıyor.

Salt çoğunluğun kabul etmesi durumunda da azil süreci Senato’da devam ediyor.

Burada ise davaya benzer bir süreç işletiliyor.


Karınca, DW, T24, Amerikanın Sesi



Önceki Haber
Emekliliğine bir ay kalmıştı: Halil Keleş iş cinayetinde yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Nevşehir'de bir erkek evli olduğu kadını öldürdü