Ana SayfaDünya13. gün: ‘Ateşkes’ kararı devrede, gözler yarınki görüşmede

13. gün: ‘Ateşkes’ kararı devrede, gözler yarınki görüşmede

HABER MERKEZİ – “Ateşkes” kararı dolayısıyla Türkiye ve beraberindeki grupların operasyonu askıda ancak 13’üncü günde de askeri hareketlilik sürüyor. Demokratik Suriye Güçleri, Serekaniye yani Arapça adıyla Resulayn’daki birliklerini çektiğini açıkladı. Gözler yarınki kritik Erdoğan-Putin görüşmesinde. Türkiye’nin “savaş suçu işlediği” iddiaları var. Günün öne çıkan gelişmelerini canlı sayfamızdan aktarıyoruz.


 


09:25 | ‘Beyaz fosfor’ iddiaları The Times’ta: Hemen soruşturulmalı, saklayacak bir şeyi yoksa Türkiye de işbirliği yapmalı

Fotoğraf: AFP

TSK’nin operasyon sırasında beyaz fosfor kullandığına yönelik iddialar Britanya basınının gündeminde.

The Times gazetesi bugünkü başyazısında iddialara yer verdi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre gazete, “Hemen cevaplanması gereken soru” başlıklı yazıda, savaş hukukunun, beyaz fosforun sivillere karşı silah olarak kullanılmasını yasakladığını hatırlatıyor.

Bu silahın insan derisi ile temas ettiğinde oldukça ciddi ve acı verici yanıklara neden olduğu vurgulanırken, gazetenin Haseke’deki muhabiri Anthony Loyd’a konuşan 69 yaşındaki İranlı doktor Abbas Mansouran’ın sözleri aktarılıyor.

İranlı doktor ise tedavi ettiği 15-20 arası yaralıda beyaz fosfor yanıkları tespit ettiğini, bu kişiler arasında savaşçıların yanı sıra siviller ve çocuklarda da olduğunu öne sürüyor.

Uluslararası kimyasal silah uzmanlarının bölgede incelemede bulunduğunu aktaran gazete, adının açıklanmaması koşuluyla konuşan bir yetkilinin “Hiçbir şüphe yok. Beyaz fosfor kullanılmış” sözlerini de paylaşıyor.

Gazete iddiaların soruşturulması çağrısı yapıyor:

“Tüm iddiaların OPCW denetçilerince kapsamlı şekilde soruşturulması gerek. Denetçiler hiçbir engelle karşılaşmadan görevlerini yerine getirmeli. Eğer saklayacak bir şeyi yoksa, Türkiye’nin de soruşturmayla işbirliği yapmaması için hiçbir neden bulunmuyor.”

Akar iddiaları reddediyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Perşembe günü yaptığı açıklamada, suçlamaları reddederek, “TSK’nın envanterinde kimyasal silah olmadığı herkes tarafından bilinen bir gerçek” demişti.


Operasyonun birinci gününde neler oldu?

Kuzey Suriye’ye operasyonda ikinci gün

Kuzey Suriye’ye operasyonda üçüncü gün

Previous post
14 programda özel yetenek sınavının kaldırılması kararı bir yıl ertelendi
Next post
This is the most recent story.