Ana SayfaÇalışma YaşamıGenç işsizlik verilerinin detaylı analizi: Mezun, işsiz ve borçlu

Genç işsizlik verilerinin detaylı analizi: Mezun, işsiz ve borçlu

HABER MERKEZİ – TÜİK, 2019 Eylül ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Son rakamları analize tabi tutan Genç İşsizler Platformu, 15-34 yaş grubunu içine alan geniş yaş tanımlı genç işsiz sayısının 2 milyon 721 bin ile yüksek seviyesini koruduğuna dikkat çekti. Platformun analizine göre önceki yılın aynı ayına göre işsiz sayısı 425 bin artmış durumda.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 Eylül ayına ilişkin işsizlik rakamlarını açıkladı.

Son verilere göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 817 bin artarak 4 milyon 566 bine çıktı.

İşsizlik oranı ise 2.4 puanlık artışla yüzde 13.8’e yükseldi.

Genç İşsizler Platformu bu son bulguları genç işsizlik açısından detaylı bir analize tabi tuttu.

Platform, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı analizindeki veri dökümlerini, resmi kurumların en güncel istatistiklerini kullanarak derledi.

Artış rekor düzeyde

Resim

Analizinde genç işsizliğinde yaş aralığını geniş tanımı ile 15-34 olarak belirleyen platform, genç işsiz sayısının 2 milyon 721 bine çıkarak yüksek düzeyini koruduğunu belirtiyor.

“Geçtiğimiz yıla kıyasla işsiz sayısındaki artış; üniversitelilerde ve gençlerin eğitim ile istihdama katılmama verilerinde de yaşandı” diyor.

“Uluslararası karşılaştırmalar için kullanılan dar tanımlı 15-24 yaş arası genç işsiz sayısı 1 milyon 399 bin. Geçtiğimiz yılın aynı ayında 15-24 yaş arası genç işsizlik oranı %21,5 iken bu oran 2019’da %26,1’e çıktı.
“İşsiz sayısındaki artış, ülke nüfus artışının üstünde olup, oransal olarak rekor düzeylerde seyretmektedir. Gençlerin alt yaş kırımlarının tamamında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre işsiz sayısı rekor kırmıştır.
“Geniş yaş tanımlı (15-34) genç işsizlik oranında 2019 yılında büyük sıçrama yaşanmıştır. 2019’da iş gücüne yeni katılanların önemli bir kısmı doğrudan işsizlikle yüzleşmek zorunda kalmıştır. Üstelik 2019 yılında iş gücüne katılım oranında düşüş yaşanmıştır.”

İşsiz sayısı ve oranının her eğitim grubunda önceki yıla kıyasla büyük ölçüde arttığını belirten platform, “En yüksek işsiz kişi sayısı ortaokul ve lise mezunları arasında; işsizlik oranı ise üniversiteliler arasında ölçülmüştür” diye belirtiyor.

Üniversiteli sayısının artması ve ekonomik kriz nedeniyle harcanan emek, zaman ve paraya rağmen üniversiteli işsiz sayısının sürekli artış gösterdiği analizde not ediliyor.

Platform, artan işsizliğe ek olarak ücret seviyesinde kötüleşme ve çalışma şartlarında bozulmanın gözlemlendiğini de belirtiyor.

Resim

İŞKUR tarafından Kasım 2019 için açıklanan iş arama sürelerine göre 1 yıldan uzun süredir iş arayan gençlerin sayısının 464 bine çıktığı anımsatılıyor: “Yalnızca son 1 yıldaki artış sayısı 367 bindir. Sadece işsiz sayısı ve oranı değil; iş arama süresinin de artığı aşikardır.”

Genç üniversite mezunlarının iş arama sürelerinin gittikçe uzadığına da dikkat çeken platform, “1 yıldan uzun süredir iş arayan mezun sayısı 41 binden 234 bine çıkmıştır. Bu mezunların iş bulamadığı dönemlerde KYK kredi borçları yüksek faiz nedeniyle her geçen gün artmaktadır” diye ekliyor.

Resim

TÜİK verilerine göre, işgücüne katılma oranı erkeklerde 0.9 puanlık azalışla yüzde 72.6, kadınlarda ise yüzde 34.9’da. Yani kadınların işgücüne katılımında bir artış yok.

Genç İşsizler Platformu’nun analizine göre ise hem eğitim hem de istihdamdan yoksun olmak özellikle genç kadınlarda çok yaygın.

Platform, “Bu grubun %43,0’ü yani 3 milyon 782 bin genç kadın çalışmamakta ve okumamaktadır” bilgisini paylaşıyor.


İstihdam azalmaya, işsizlik artmaya devam ediyor

Previous post
UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi kuraları çekildi
Next post
Temelli: HDP’yi kapatma hayalleri gören bir iktidar var karşımızda