Ana SayfaEkolojiHayvan hakkı ihlalleri raporlanacak: Nasıl bildireceğiz?

Hayvan hakkı ihlalleri raporlanacak: Nasıl bildireceğiz?

HABER MERKEZİ – Hayvan Hakları İzleme Komitesi bir süredir ara verdiği hayvan hakları ihlallerini raporlamaya 2020’de devam edecek. Komite, yaşam savunucusu herkesin desteğini bekliyor.

2014 yılında kurulan Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), 2016 senesinde başladığı izleme ve raporlama faaliyetini 2018’de durdurma kararı almıştı.

Komitenin bu arayı verme sebebi, izleme ve raporlama çalışmasını yürüten aktivistlerinin 2018 yılında ağır hayvan hakkı ihlallerine maruz kalması sebebiyle yaşadıkları travmalardı.

Ancak komite, 2020 yılında hayvan hakları ihlallerini izlemeye ve raporlamaya devam edeceğini duyurdu.

HAKİM Koordinatörü Fatma Biltekin’in konuya dair açıklaması şöyle:

Kedi köpeklerden yaban hayvanlarına, çiftlik hayvanlarından egzotik türlere kadar hayvanların maruz bırakıldığı işkencelere ve hayvan hakları ihlallerinin tüm ayrıntılarına maruz kalmak, iki yıl boyunca her birini rapora dahil etmek düşündüğümüzden de zor oldu.
“Bu süreç sonunda HAKİM’i beraber kurduğumuz dostumuzu, hayvan ve insan hakları savunucusu Burak Özgüner’i 9 Kasım 2019 tarihinde kaybetmemiz ise hem dostları olarak bizi hem de hak mücadelesi veren tüm kesimleri derinden etkiledi.
“Yokluğuna alışamayacağımız böylesine büyük bir kaybın ardından, Burak’ın mücadelesini sürdürebilmek ve hem yerel hem de merkezi yönetimlerce hayvanların haklarının teslim edilmesini sağlamak için, 2020’de kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu anlamda yaşam savunucusu herkesin desteğini bekliyoruz.”
Burak Özgüner

Biltekin, daha önce yayınlanan raporların hayvanların yaşadıkları hak ihlallerini görünür kılarak hayvan haklarının gündemde kalmasını sağladığını, bu yüzden de izleme ve raporlama çalışmasının çok değerli olduğunu belirtiyor.

İhlaller nasıl bildirilebilir?

Komite, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yaşanan tüm hayvan hakları ihlallerini online ortamda toplayacak.

Karşılaşılan hayvan hakkı ihlalini soru formunu doldurarak Komite’ye ulaştırmak mümkün.

2016 raporundan: 1 milyar 156 milyon 407 bin 473 hak ihlali

Komite, 2016 yılında 1 milyar 156 milyon 407 bin 473 hayvanın yaşam hakkının ihlal edildiğini raporlamıştı.

Rapora göre; o yıl 8 milyon 216 bin 506 hayvanın işkenceye uğradı,  2 milyon 979 bin 752 hayvan cinsel şiddete maruz bırakıldı, 1 milyar 505 milyon 404 bin 792 hayvanın özgürlüğü kısıtlandı, 42 milyon 711 bin 818 hayvanın ise beden dokunulmazlığı ihlal edildi.




Önceki Haber
Bir şüpheli ölüm daha: Bingöl'de 17 yaşındaki Merve 'intihar etti' iddiası
Sonraki Haber
Feminist Mekan’da film gösterimi ve söyleşi: 'Saklambaç'