Ana SayfaÇalışma YaşamıTürkiye’de çalışan Nepalli kadın: Darp edilip, aç bırakıldım

Türkiye’de çalışan Nepalli kadın: Darp edilip, aç bırakıldım

HABER MERKEZİ – Türkiye’de bir ailenin yanında çalışan Nepalli ev işçisi Sonom Karmu Sherpa, işverenleri tarafından darp edildiğini, pasaportuna el konulduğunu, aç bırakıldığını ve ülkesindeki ailesiyle görüşmesine izin verilmediğini söyledi.

4 ay önce Nepal’den Türkiye’ye çalışmak için gelen 18 yaşındaki Sonom Karmu Sherpa, çalıştığı evin sahipleri tarafından darp edildiğini açıkladı.

Ankara’da Gülsüm Gözde Durmaz’ın evinde çocuk bakıcılığı yapmak üzere Home Assist adlı şirket aracılığı ile işe başlayan Sherpa, Durmaz’ın annesi Yaşan Durmaz’a ait Ecen Kız Yurdu’nda da bulaşıkçı ve temizlikçi olarak çalışmaya başladı.

Sherpa, yurttaki tanıklara işvereni ile ayda 400 Euro maaş için anlaştıklarını fakat sadece bir kez parasını alabildiğini, sık sık aç bırakıldığını, darp edildiğini ve pasaportuna el konulduğu için ne yapacağını bilemediğini söyledi.

Gazeteci Hasan Sarıtaş, işverenlerinin işkence ve kötü muamelede bulunduğu Sherpa’nın video görüntülerini Twitter üzerinden paylaşarak, telefonu ve pasaportu elinden alınan genç kadının yardım istediğini duyurdu.

Videonun sosyal medyada yayılması ve gazeteci Sarıtaş’ın Cebeci Polis Merkezi Amirliği’ne giderek üçüncü şahıs sıfatıyla bilgi vermesi sonrası polis 15 Aralık’ta Sherpa’yı ailenin yanından aldı.

Nepalli kadının vücudundaki darp izleri doktor muayenesinde tespit edildi.

Sherpa emniyette, videodaki ifadelerinin tamamını doğruladı ve işverenlerinden şikayetçi oldu.

Tanık: Her yeri mosmordu

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’e konuşan yurttan bir tanık ise Sherpa’nın yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Sonom aylardır yurtta bulaşıkçı olarak çalışıyor, her gün işe geliyor. Türkçe bilmiyor ve sürekli ağlıyordu. Bir gün yanına gidip işaret diliyle ve telefonumuzdaki çevirici aracılığıyla ‘Neyin var, bana anlat’ dedim. Yurtta kalan yabancı uyruklu öğrenci Nabiya da aramızda çevirmenlik yapıyordu.
Bir gün bana vücudunu gösterdi. Kolları, göğüsleri, her yeri mosmordu. Çok korktum, kim yapıyor bunu dedim. ‘Gözde yapıyor, ‘Kimse duymasın diye ağzımı kapatıyor, boğazımı sıkıyor’ dedi. Nabiya ile birlikte bu videoyu çektik. Bana ve aileme zarar vermelerinden korktuğum için gizli tanık olacağım.”

İşverenden konuya yanıt

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Yaşan Durmaz ise Sherpa’nın yurtta çalışmadığını ve yurtta çalışanların tamamının sigortalı olduğunu söyleyerek konuyla hiçbir alakası olmadığını ileri sürdü.

Gülsüm Gözde Durmaz da şiddet ve diğer Sherpa’nın dile getirdiği diğer sorunları reddederek, “Herhangi bir darp ya da işkence söz konusu değil. Biz apartmanda yaşıyoruz, eğer öyle bir şey olsa burası ayağa kalkardı. Bu ay sadece maaş konusunda bir sıkıntı yaşamıştık. Normalde aylık 400 Euro veriyorum. Hafta sonları çalıştığı zaman ek 20 Euro veriyorum” ifadelerini kullandı.

Previous post
Bitlis'te 46 köy ve mezrada sokağa çıkma yasağı
Next post
Muş'ta HDP'li iki belediyenin eşbaşkanlarına gözaltı