Ana SayfaDünyaRapor: Salgın 2 yıl devam edebilir, sonbaharda daha büyük ikinci bir dalga gelebilir

Rapor: Salgın 2 yıl devam edebilir, sonbaharda daha büyük ikinci bir dalga gelebilir

HABER MERKEZİ – Pandemi uzmanları tarafından kaleme alınan bir raporda, Corona virüsü salgınının 18 ay ile iki yıl arasında bir süre daha devam edebileceği, sonbaharda daha büyük ikinci bir dalganın gelebileceği uyarısı yapıldı.

Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 3.2 milyonun, can kaybı da 230 binin üzerinde.

Corona virüsü bulaşan 1 milyonu aşkın insan iyileşse de henüz kesin bir tedavi yöntemi ve aşı bulunabilmiş değil.

ABD’nin önde gelen pandemi uzmanları tarafından kaleme alınan bir raporda, salgının 18-24 ay arasında bir süre daha devam edebileceği uyarısı yapılıyor.

Minnesota Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma ve Politika Merkezi’nin raporunda, salgının dünya nüfusunun yüzde 60-70’ine virüs bulaşmadan durmayacağı öne sürülüyor.

Merkezin direktörü Mike Osterholm, CNN Televizyonu’nda bu orana gönderme yaparak “Bu şeyin hemen biteceğini düşünmek mikrobiyolojiye aykırı” dedi.

“Covid-19 gripten daha kolay yayılıyor”

Osterholm, söz konusu raporu Harvard Üniversitesi’nden pandemi uzmanı Dr. Marc Lipsitch, CIDRAP’ın medikal direktörü Dr. Kristine Moore ve 1918 İspanyol gribi salgınının anlatıldığı “The Great Influenza” (Büyük Grip) kitabının yazarı tarihçi John Barry ile birlikte kaleme aldı.

BBC Türkçe’nin aktardığı raporda Covid-19’un yeni olması nedeniyle kimsenin bu hastalığa karşı bağışıklığı olmadığı belirtilerek, şöyle denildi:

“Sürü bağışıklığı insanlar arasında kademeli olarak gelişeceği için salgının süresinin 18-24 ay olması muhtemel. Kuluçka döneminin daha uzun olması, daha belirtisiz yayılması ve R0 değerinin (bulaştırma katsayısı) daha yüksek olması nedeniyle Covid-19 gripten daha kolay yayılıyor.”

Üç senaryo

Hükümet yetkililerinin halklara ‘salgının yakında sona ereceğini’ söylemekten vazgeçip, ilerisi için hazırlık yapmasının tavsiye edildiği raporda, üç senaryonun olası olduğu belirtiliyor. Bu üç senaryo şöyle:

  1. Senaryo: 2020 baharındaki ilk Covid-19 dalgasını yaz boyunca ve sonrasındaki bir-iki yıllık süre içinde küçük dalgalar izler. Salgın 2021’de bir noktada aşamalı olarak azalır.
  2. Senaryo: İlk Covid-19 dalgasını sonbahar ya da kış mevsiminde daha büyük bir dalga izler. 2021’de bir veya iki küçük dalga daha görülür: “Bu model, hastalığın yayılıp sağlık sistemleri üzerinde baskı oluşturmasını engellemek için sonbaharda salgını yavaşlatma önlemlerine yeniden başvurulmasını gerektiriyor. Bu model, 1918-19 salgınında görülenle benzerlik taşıyor.”
  3. Senaryo: Salgının yavaş yavaş devam etmesi: “Üçüncü senaryoda salgını yavaşlatma önlemlerinin yeniden uygulanmasını gerektirmiyor. Ama vakalar ve ölümler devam edecek.”

Raporda en ağır öngörülerin yer aldığı ikinci senaryoya göre hazırlık yapılması gerektiği belirtiliyor.

Bilim Kurulu üyesi Azap’tan da benzer uyarı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Alpay Azap da, Habertürk TV canlı yayınında yaptığı açıklamalarda salgının 24 ay sürebileceğine işaret etti.

Covid-19 salgınına karşı geliştirilen aşıların beklendiği gibi etki edememesi ihtimalinin bulunduğunu açıklayan Azap, kitle bağışıklığının yüzde 50-60 oranına çıkması için dünya çapındaki salgının en az 20-24 ay sürebileceğini, bireysel önlemlere devam edilmesi gerektiğini belirtti.

“Birtakım matematiksel modeller var, hesaplamalar yapılıyor. Bugünkü bulaşma hızı devam ederse en az 20-24 ay gibi bir süre içinde toplum bağışıklığının istenilen seviye geleceği hesaplanıyor. O yüzden belki de yıllarca tedbirlere devam edilmesi gerekir.”
Previous post
Çocuklarda görülen 'Kawasaki' benzeri sendrom: 'Corona'yla ilişkisi var mı?
Next post
DTK'den 1 Mayıs mesajı: Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır