Ana SayfaEkonomiGıda enflasyonu: Dünyada düşüyor, Türkiye’de artıyor

Gıda enflasyonu: Dünyada düşüyor, Türkiye’de artıyor

HABER MERKEZİ – Küresel gıda fiyatları ile Türkiye gıda fiyatları arasındaki makasın, salgın süresince daha da açıldığı belirtildi. Türkiye’de bu dönemde özellikle işlenmemiş gıda fiyatları artış gösterdi.

Dünyada Corona virüsü salgınının olumsuz etkileri nedeniyle gıda fiyatlarındaki gerileme eğilimi hızlanırken, Türkiye’de bunun tersi bir tablo söz konusu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre gıda enflasyonu yüzde 6,5 gerileme kaydetti.

Türkiye’de ise TÜİK’in verileri Mayıs’ta gıda enflasyonunun sürdüğünü gösterdi. Buna göre, Mayıs’ta gıda fiyatları yıllık olarak yüzde 12,9 arttı.

Böylelikle Türkiye’de yıllık gıda enflasyonu dokuz ayın en yüksek seviyesini gördü.

DW Türkçe’den S. Recep Oktay’ın haberine göre küresel gıda fiyatları ile Türkiye gıda fiyatları arasındaki makas, salgın süresince daha da açıldı.

Küresel olarak salgının talep üzerinde yarattığı baskı fiyatların yönünü aşağıya çevirmesine neden olurken, Türkiye’de birçok ürün grubunda talep düşerken, gıdada talebin seyrini koruması fiyatların yukarı gitmesine neden oldu.

Verilere göre 2019 yılının sonunda küresel gıda enflasyonu ile Türkiye gıda enflasyonu arasındaki makas tamamen kapanırken salgının küresel olarak etkilerinin güçlü şekilde hissedildiği Şubat ayında bu fark üç puan oldu. Söz konusu makas Nisan ayında 14 puana, Mayıs ayında ise 19 puana çıktı.

Türkiye’de bu dönemde özellikle işlenmemiş gıdada fiyatların yükseldiği görüldü. Mayıs ayında fiyatları en çok artış kaydeden ürünler çilek, havuç ve elma oldu.

Uzmanların değerlendirmelerine göre Türkiye’de gıda fiyatlarını yukarı çeken unsurların başında üretim ve lojistik maliyetlerinin artması geliyor.

Tarım uzmanı gazeteci Ali Ekber Yıldırım’a göre bu süreçte Türkiye’nin gıda ithalatına devam etmesi de fiyatların yukarı çıkmasına yol açtı.

Halciler ise Türkiye’de sebze ve meyve fiyatlarının dünyadaki ortalamalara kıyasla yüksek olmadığını savunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Cizre'de salgın çok ciddi bir boyuta ulaştı, acilen önlem alınmalı'
Sonraki Haber
Yüksekova'da bir asker yaşamını yitirdi